Elazığ ili Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Bircok barajın olduğu bir olması kenti iç bölgede olmasına rağmen kurak bir iklim yaşamasına sebep olmuştur. Tabi bizim konumuz Elazığ'ın barajları ya da dağları değil. Elazığ'ın etnik yapısını inceleyeceğiz. Etnik yapıyı incelemeden önce Elazığlılara Gakkoş denir. Ancak Gakkoş'un etnik bir ayrılığı yoktur. Zazalar da Türkler de kendine gakkoş der Elazığ'da. Bazı Kürtler kendilerine Gakkoş desede geneli Gakkoş demez.
Kürtlerin çoğunluk olduğu tek ilçe
Elazığ Doğu Anadolu Bölgesinde olmasına karşın en az Kürt nüfusuna sahip olan Doğu illerinin başında gelir. Kürtlerin Çoğunlukta olduğu bir tane ilçe vardır o da Karakoçan ilçesidir.
Merkez'de Türkler çoğunluk
Elazığ merkez Türklerin mutlak çoğunlukta olduğu bir yerdir. Elazığ'ın yerli Türklerinin haricinde Balkan Göçmeni Türkler de Elazığ'da kalabalık bir nüfusa sahiptir. Kafkas Göçmeni Türkler de vardır. Ağın İlçesi de tamamen Türklerden oluşan bir etnik yapıya sahiptir. Bircok ilçede Türkmen köyleri vardır. Bazı ilçelerin merkezlerinde Türkler otururken köylerinde genelde Zazalar nüfusun çoğunluğunu teşkil eder.
Zazalar ilçelerde kalabalık
Merkez ilçe dahil 11 ilçesi olan Elazığ'ın ilçelerinde genel olarak Zaza nüfusu yaşar. Ama Elazığ nüfüsunun 4 te 3'ü Merkez ilçede yaşar. Bu yüzden Zazalar nüfusun çoğunluğu değildir.
Alevi nüfus Merkez'de
Elazığ'da Alevi nüfus ta bulunur. Merkezdeki Aleviler genellikle Hozat Garajı dedikleri bölgede oturur. Tunceli'den gelmiştir buradaki Aleviler. Elazığ sınırları içerisinde de Alevi yerleşimi vardır. Sadece Tunceli'den gelen Aleviler yoktur. Alevi nüfusu yaklaşık %7 civarıdır.
Oransal olarak nüfus dağılımı
Elazığ'da en kalabalık olan grup Türklerdir. Nüfusun yarıdan fazlası Türklerden, %35 Zazalar, %13 te Kürtlerden oluşur. Bunlar tahmini rakamlardır. Etnik bir sayım olmadığı için oran olarak kesin bir bilgi verilemez.
Bir Yorum Bırak