Malatya ilimiz Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir vilayetimizdir. Doğu Anadolu'da buyüksehir hüveyetinde yer alan Van ve Erzurum'dan sonraki nüfus acisindan en kalabalik üçüncü şehirdir. Yakın zamanda büyükşehir olmuştur. Malatya ayrica Kayısı meyvesi ile meşhur bir ilimizdir.
Malatya'yı coğrafi olarak incelemeyecegiz. Bizim konumuz Malatya'nın etnik yapısı. Malatya etnik ve meshepsel olarak farklilikfarın oldugu bir ildir. Şehirde Türkler ve Kürtler yaşamaktadır. Sunni ve Alevi nüfusu da iç içe yaşamaktadır.
TÜRKLER ÇOĞUNLUKTA
Malatya ilimiz Dogu Anadolu Bolgesinde yer aldığı için bazı insanlarimiz burada Kürtlerin çoğunlukta yaşadığını düşünmektedir. Ancak Malatya'da etnik olarak Türkler çoğunluktadır. Bu çogunluk yakın oranlarda da değildir. Türk nufusu iki ilçe dışındaki ilçelerin tamamında çoğunluktur.
KÜRTLER İLE TÜRKLER ARASINDA SORUN OLMAYAN İL
Malatya nüfusu içerisinde yaşayan Kürtler genellikle kendilerini Türk olarak görmektedir. Bolgedeki diğer illerdeki gibi bir Kürtçülük buradaki Kürt nufusunda bulunmamaktadır. Türkler ile Kürtler birbiriyle evlilikler yoluyla akrabalik kurmuştur ve hiçbir dönemde Türk-Kürt çatışması olmamıştır. Malatya da yasayan Kürtlerin çoğu Hanefi mezhebindendir. Şafi Kürtler diğer illerden gelen Kürtlerdir. Ayrica Malatya'da kendini Türk olarak goren bazı aşiretlere bağlı kişiler diğer Doğu illerinde Kürtçe konuşup kendilerine Kürt demektedir. Bu aşiretlere en guzel örnek Canbegli aşiretidir. İsmi dahi Türkçe olan bu aşiret Malatya'da Türkçe, Urfa Siverek'te Kürtçe konuşur.
ALEVİLER İKİ İLÇEDE ÇOĞUNLUKTUR
Malatya ciddi Alevi nüfusunun oldugu bir ildir. Alevilerin çoğunluğu Türkmen Alevisidir. Az sayida Kürt Alevisi de vardır. Arguvan ve Hekimhan ilçeleri Alevilerin çoğunluk olduğu ilçelerdir. Arapgir ilçesi ise Aleviler ile Sünnilerin nüfus olarak yarı yarıya olduğu bir ilçedir. Malatya Merkez hahil birçok ilçede Alevi yerleşimleri vardır.
İKİ İLÇEDE KÜRTLER ÇOĞUNLUKTUR
Malatya'nın Pütürge ve Kale ilçeleri Sünni Kürt nüfusun çoğunluk olduğu ilçelerdir. Bu iki ilçede de Türk nüfusu vardır. Ayrıca bu ilçelerde Kürt olarak gösterilen kişiler de genelde Türklüğü savunmaktadır. Canbegli ve İzollu Aşiretleri bu ilçelerdeki Kürt nüfusunu oluşturur. İlçelerde Türkmen Aleviler ve Sünni Türkmenler de yaşamaktadır.
Bir Yorum Bırak