Orta Doğu

Yemen Türküsünün hikayesi

'Havada bulut yok, bu ne dumandır' diye başlayıp devam eden Yemen Türküsünü çoğumuz biliriz. Ama hikayesini pek bilmeyiz. Size dinleyince bile hüzünlendiğimiz Yemen Türküsünün hikayesini anlatacağız.

12 Eylül 2019 Saat: 02:12
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 44.002 kez okunmuştur

Yemen Türküsünün hikayesi
Yemen Türküsünün hikayesi

Yemen Türküsü, Yemen'de ki çatışmalarda Şehit olan Osmanlı askerleri için yakılmış ağıttır. Osmanlı Yemen'i aldıktan sonra buradaki isyanları bastırmak için birçok asker gönderdi. Bunların çoğu bir daha geri dönmedi. Yanan ellerde Şehit oldu. 

Osmanlı Devleti son dönemlerini yaşarken büyük devletle uğraştığı yetmezmiş gibi bir de Yemen'de ki isyanlarla uğraştı. Beş cephede birden savaşan Osmanlı buraya Anadolu'dan asker toplayıp gönderiyordu. Ailelerde nerdeyse çocuk kalmamıştı. Giden de bir daha geri gelmiyordu. Aileler de artık geri gelmeyeceklerini biliyordu. Çünkü gidenlerden neredeyse hiçbiri geri gelmiyor, üstüne yeni askerler götürülüyordu. 

Aileler giden çocuklarından haber alamıyor. Savaşlarda şehit olmayanlar bile Yemen'de kalıyor, geri dönemiyordu. Geri gelebilenlerde kendi imkanlarıyla yıllar yıllar sonra gelebiliyordu. Bu acıyı yaşayan o kadar aile vardı ki, o yüzden Türkü dillerden düşmüyor, dinleyenler kendilerinden birşeyler bulup hüzünleniyordu. Bugün dahi insanların kalbinde hüzün bırakan bir türkü olmaya devam ediyor. 

Yemen Türküsü dillere destan olduğu için bize ait tartışması da çok olmuştur. Kimisi ' Burası Muş'tur' kimisi 'Huş' diyor. Muş olduğunu söyleyenler Türküyü derleyenin Muş'lu olduğunu ve Muş'un Osmanlı askerlerinin toplanma yeri olduğu tezinden yola çıkar. Huş diyenler ise " isyanların ve çatışmaların olduğu yerin ortasında bir Osmanlı kalesi vardı. Kalenin adı da Huş idi. İsyancılar burada Türk askerini çok uğraştırdılar. Ayrıca savaş Anadolu'da gerçekleşmemiştir. Neden Muş'a giden geri gelmesin" şeklindedir. 

Yemen, daima Osmanlı Devleti'nin bir sömürücüsü olmuştur. Orduya tek bir asker vermediği yetmezmiş gibi ne de hazineye tek kuruş vermiştir. Osmanlı'ya daima bir yük olmuştur. Yemen'in yabancılara karşı korunması için bile Anadolu ve Rumeli'den askerler getirilirdi.  Mekke ve Medine gibi Müslümanlar için kutsal sayılan yerleri elde tutma isteği Osmanlı Devletine çok pahalıya mal olmuş.

Arap liderleri ve Yemen halkı İngilizler ile anlaşır Osmanlı'da karşı savaş açar. Osmanlı ise her yerde savaşmaktadır. Osmanlı'ya karşı İngilizler ile birlikte savaşır Yemen'li Araplar. Savaştıkları yıllarca kendilerini yöneten ve vergi dahi almayan dindaşı Osmanlı'dır. Yani soydaşı değil de dindaşı olması yetmez Araplara. Hristiyan İngiliz ile birlikte savaşırlar. 

Anadolu'dan ise bu dönemde 100 bin ile 150 bin arası çocuk yaşta askerimiz şehit olur. Sadece son dönemde şehit olan asker sayısıdır bu. Daha önceki isyanlarda ki verdiğimiz Şehitler ile birlikte neredeyse 700 bin Türk evladı Yemen ellerinde şehit olmuştur. İşte bu olaylardır Yemen Türküsünün hikayesi. 

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 1 yorum yapılmıştır
Hüseyin 24.05.2023 17:35
Tşk
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız