Tutak ilçesi Ağrı il sınırlarında yer alan bir ilçedir. 25 bin civarı nüfusu olan ilçenin etnik yapısını inceledik
Tutak ilçesi Ağrı il sınırlarında yer alan 25 bin nüfuslu bir ilçedir. İlçe nüfusunun büyük bir kısmı köylerde yaşamaktadır. İlçe merkezi ufaktır ve 7 bin nüfusu vardır. Köylerde ise 15 bin civarı nüfus vardır.
Tutak ilçesi Kürt nüfusun yanında yoğun bir Türk nüfusu da barındırır. Tutak ilçe merkezinde Türk nüfusu çoğunluktur. Hatta eskiden ilçe merkezinde tamamen Türkler yaşıyordu diyebiliriz. Çünkü bir Türk kasabası idi. Kasabadan ilçeye dönüşünce Kürt köylerinden de göç alınca ilçe Merkezinde de %40 civarı bir Kürt nüfusu oluştu.
Tutak'ta ki Türk nüfusu ilçe merkezi ve etrafındaki köylerde toplamıştır. İlçe merkezinin çevresini oluşturan köylerin tamamına yakını Türk köyüdür. Merkezin etrafındaki köylerden daha uzağa doğru gittikçe köylerin tamamına yakını Kürt köyleri ile karşılaşırız. Ancak yine de uzak köylerde de birkaç tane Türk yerleşimi mevcuttur. Bu arada Türk nüfusun tamamına yakını Terekeme(Karapapak) Türkleridir.
İlçe merkezi 5 mahalleden oluşmaktadır. Bu 5 mahallenin 3'ünde Türkler çoğunluktur. Camii, Murat ve Yeni Mahalle. 2 Mahallede ise Kürtler çoğunluktur. Karşıyaka ve Pınar. Karşıyaka çok ufak bir mahalledir. Uzak köylerde de Türk yerleşimi vardır. Ancak uzak yerleşimlerinin ekseriyeti Kürttür. Türk köylerinin bazıları da şu an Kürt köyü olmuş vaziyettedir. Bunun sebepleri de bellidir.
PKK bölgedeki Türk köylerine baskı yapmaktadır. Bazen köylere baskınlar düzenlemektedir. Bunlar haber olduğunda bakın PKK Kürtlere de saldırıyor şeklinde yorum yapanlar oluyordu. İşte onun gerçeği o değil. Türk koylerine saldırarak Türk nüfusu bölgeden uzaklaştırmak istiyorlar.
KÜRTLER REDKAN AŞİRETİNDEN
İlçedeki Türk nüfusu da Kürt nüfusu da Sünnidir. Türkler Hanefi iken Kürtler genelde Şafidir. Kürt köyleri genellikle Redkan Aşiretindendir. Bu aşiret Doğu Anadolu'nun çoğu ili ve ilçesinde yaşamaktadır. Ermenistan'dan gelip ilçeye yerleşmiş bir aşirettir.
TÜRK KÖYLERİ
İlçedeki Türk köylerini de yazalım *Akyele (En büyük Türk köyü)*Ahmetabad(Terekeme, burada birkaç aile yaşamaktadır, nüfus kalmamış) *Aşagıkulecik *Ataköy *Bayındır *Çırpılı(Türk-Kürt karışık köy) *Çobanoba *Daldalık *Doğangün ( Köyde birkaç hane kalmıştır) *Ekincek *Esmer *Gültepe *ikigözüm(Türk-Kürt, köyde çok az hane yaşamaktadır) *İpekkuşak(Karışık) *İsaabat( Köyde çok az hane kalmıştır) *Kılıçgediği *Palandöken (Karışık) *Sarıgöze( Karışık) *Suvar *Taşbudak(Karışık, Kürtler çoğunluk) *Yayıklı(karışık, Türkler çoğunluk) *Yeniköy (Karışık, Kürtler çoğunluk) *Yukarıkargalık *Geçimli (Önceleri Terekeme köyü, Şimdi Kürt çoğunluk) *Sincan *Tuluklu *Batmış bu köyler Türk köyleridir. Bazılarında Türk nüfus azınlığa düşmüştür. Bazıları karışık, bazılarında ise sadece Türkler yaşamaktadır.