Türkiye'nin etnik yapısı ile alakalı çok fazla spekülasyon dönmektedir. Bunlara açıklık getirmek için Türkiye'nin etnik yapısını inceledik.
Türkiye'nin etnik yapısı ile alakalı çok fazla yalan yanliş bilgiler ortada dolanıyor. Bu bilgileri ortadan kaldirmak için bu yazıyı yazdık. Önce bölge sonra il ve ilçe ardından da genelinin nufusunu söyleyeceğiz.
MARMARA BÖLGESİ
Marmara Bölgesinde İstanbul gibi metropol bulunduğu için etnik olarak farklılıklar söz konusudur. Edirne ilimizde başlayacak olursak Edirne ilimizin nüfusunun neredeyse tamamı Türktür. Bulgaristan'dan gelen Müslüman Bulgar olan Pomak'lar da Edirne'de yaşamaktadır. Bulgar Türkleri zamanda Slavlaştığı için Pomakları Türk saymakta herhangi bir sakinca yoktur. Hem tarihçiler hem de Pomaklar Türklüklerini kabul etmektedirler. Edirne'de yerli Türkleri, Balkan Türkleri, Boşnak, Arnavut ve Roman vatandaşlarımız yaşamaktadır.
Kırklareli ilimizin de nüfusunun tamamına yakını Türktür. Burada da Pomaklar ikinci gruptur. %75 Türk %25 civarı da Pomak, Boşnak, Arnavut, Romandır.
Çanakkale ilimizin de nüfusunun %90'a yakını Türktür, Yörükler, Tahtacı Türkmenleri (Aleviler) Balkan Türkleri, Yerli Türkler Türk nüfusunu olusturur. %10'luk diğer etnik gruplar ise sırayla Pomaklar, Boşnaklar, Arnavutlar, Çerkezler, Romanlar ve az sayıda Kürt nufusu vardır.
Balıkesir ilimizin etnik yapısı da %90 oranında Türktür. Yörükler, Yerli Türkler, Tahtacı Türkmen Alevileri, Çepniler(Alevi), Girit Türkleri, Balkan Türkleri, Midilli Türkleri Türk nufusunu oluşturur. Diğer etnik gruplar ise Pomak, Boşnak, Arnavut, Çerkes ve Kürtlerdir. Kürtler hariç diğer etnik grupları yerlidir.
Bursa'nin etnik yapısına bakacak olursak %75 oranında Türk nufusu vardır. Türkleri oluşturan Yerli Türkler, Yörükler, Balkan Türkleri, Türkmen Alevileri, Ahıska Türkleri ve diğer illerden göçler ile gelen Türkler'dir. Kalan nufusun büyük bir kısmı Artvin ve Batum'dan gelen Müslüman Gürcü ve Lazlar'dır, onlardan sonra Arnavutlar gelir. Ayrica Bosnak, Pomak, Abhaz, Çerkes, Roman nufus yer alır. Sonradan gelip Bursa'ya yerleşen Kürt nüfusu %5 civarıdır.
İstanbul ilimizin etnik yapısını incelemek hayli zordur. Türkiye genelinde yaşayan bütün etnik gruplar yaşamaktadır. İstanbul'un yerlileri Türkler, Rumlar, Ermeni ve Yahudi Cemaati'dir. Ancak bugün çok fazla Hristiyan ve Yahudi nüfusu yoktur. Olanlar da nufus çok kalabalık olduğu icin %1 bile yapmaz. Bugun nüfusun muhtemelen %80'i Türklerden oluşur. %10 kadarı Kürttür. Geri kalan nufus ise diğer etnik gruplardır.
Kocaeli'nin etnik yapısı ise %75 oraninda Türktür. Türk nufusunu oluşturan gruplar Manav Türkleri, Balkan Türkleri, Yörükler, Tatarlar ve diğer illerden gelen Türk nüfusudur.
%10 civari bir Gürcü nufusu vardır. %10 kadar da Bosnak, Laz, Çerkes, Abhaz nüfusu vardır. %5 civari Kürt nüfusu da vardır.
Yalova ilinin etnik yapısı %75 oranında Türktür, %15 lik bir kismi ise Gürcü, Laz, Çerkes'dir. Kalan %10'luk kesim ise Bosnak, Arnavut, Pomak ve Kürttür.
Bilecik ilimizin %95'i Türktür. Türk nüfusun çoğunluğu yerlileridir. Yerli nüfus Manav Türkleri ve Yörüklerdir. Balkan Türkleri de Yerli Türklerden sonraki Türk grubudur. Geriye kalan %5 ise Çerkes, Abhaz ve Pomaktır.
Sakarya'nın etnik yapısı %70 oraninda Türktür. Türk nüfusunu oluşturan gruplar Manav Türkleri, Balkan Türkleri, Yörükler, Tatarlar ve diğer bölgelerden göçlerle gelen Türklerdir. %15 kadarı Gürcü ve Laz kalan %15 ise Arnavut Çerkes, Abhaz, Boşnak ve Kürtlerdir.
EGE BÖLGESİ
Ege Bölgesinde Türk nüfus oranı çok yüksektir. Türklerin haricinde ki etnik gruplar genellikle Balkanlardan gelen gruplardır. Yörükler bu bölgenin en kalabalik olan grubudur.
İzmir ilimizin etnik yapısını incelediğimizde büyüksehir olduğu için çok fazla göç almıştır. Bu sebeple etnik olarak diğer Ege Bölgesi illerine oranla daha fazla çeşitliliğe sahiptir. İzmir'in %80'i Türktür. Türk nüfusunu oluşturan gruplar Yörükler, Balkan Türkleri, Yerli Türkler, Çepniler Alevi) ve diğer illerden göçler ile gelen Türk nufusudur. %15'i ise Boşnak, Arnavut, Çerkes, Gürcü'dür. %5 kadar da Kürt'tür.
Aydın ilinin etnik yapısı ise %90 oranında Türktür. Türk nüfusunun çoğunluğu Yörüktür. Balkan Türkleri ve diğer illerden gelen Türklerde Türk nüfusunu oluşturur. %5 oranında Kürt nüfusu da vardır. %5 kadar da diğer etnik gruplardır.
Muğla ilimizin %95'e yakını Türktür. Türk nüfusunun çoğu Yörüktür. Muğla'nın yerlileri zaten Yörükler'dir. Muğla'da vatandaşlık alan çok sayıda yabancı vatandaşlar da vardır. Özellikle İngilizler'in yaşadığı siteler vardır. Muğla nüfusunun kalan %5 nüfusu ise diğer etnik gruplardır.
Manisa'nın %90'a yakını Türktür. Türk nüfusunu yerli olan Yörükler ile Balkan Türkleri oluşturur. %8 oranında Çerkes, Arnavut, Pomak ve Roman nufusu vardır. %2 kadar da Kürt nüfusu vardır.
Denizli nüfusunun %98'i Türktür. Türk nüfusunun büyük çoğunluğu yerlileridir. Yani Yörük kökenlidir. Az miktarda Balkan Türkleri ve diğer illerden gelen Türklerdir. Geri kalan ise diğer etnik gruplardır. Kürt nüfus çok az miktardadır.
Uşak ilimizin %99'ı Türktür. Geneli Yörüktür. Diğer etnik gruplardan çok az sayida insan vardır.
Afyon'un %97'si Türktür. Yörükler ve Türkmenler Türk nüfusunu oluşturan gruptur. Az sayida Balkan Türkleri de mevcuttur. Geriye kalan ise Çerkes ve Arnavut'tur.
Kütahya'nın %98'i Türktür. Türkleri oluşturan grup Yörükler, Türkmenler, Balkan Türkleridir. Geriye kalanı ise diğer etnik gruplardır.
AKDENİZ BÖLGESİ
Akdeniz Bölgesin'in etnik yapısını incelediğimizde bu bölgede genellikle Yörük nüfusu ağır basmaktadır. Hatay ve Adana bölgesinde de Arap nüfusu vardır. 90 lı yıllardan sonra bölgeye çok sayıda Kürt nüfusu da gelmiştir.
Antalya'nın %95'i Türktür. Türk nüfusunu oluşturan gruplara bakacak olursak en kalabalık olanlar Yörüklerdir. Tahtacılar(Türkmen Alevi), Balkan Türkleri, Girit Türkleri, Kıbrıs Göçmenleri ve diğer illerden gelen Türkler. Geriye kalan %5'lik kısmın çoğunu Kürtler oluşturur.
Burdur'un neredeyse %100'ü Türktür. Türk olmayan nüfus çok azdır.
Isparta'nın %99'u Türktür. Türk nüfusun bir kısmı Balkan Türküdür, geri kalan kısmı yerli olan Türklerdir. Yörükler ve Türk Alevileridir.
Mersin'in 75'i Türktür. Türk nüfusunun büyük bölümü Yörüktür. Tahtacılar(Türkmen Alevi), Balkan Türkleri ve diğer illerden gelen Türklerdir. %20 kadarı ise Kürttür. Mersin en fazla Kürt göçünün olduğu illerin başında gelir. Ayrica Mersin'de %5 kadar Arap Alevisi nüfusu vardır.
Hatay'ın %65'Türktür. Türk nufusunu Yörükler, Türkmenler, Balkan Türkleri ve zaman icerisinde eski tarihlerden Hatay'a gelen Lazkiye'de yaşayan Bayır Bucak Türkmenleridir. %30 kadarı ise Araptır. Arapların çoğu Alevidir. Az sayıda Sünni Arap'ta vardır. Bu nüfusu verirken Suriye'den gelen mültecileri saymıyoruz. Geri kalan nüfus ise Kürt, Çerkes ve Ermeni'dir.
Osmaniye'nin %93'ü Türktür. Türklerin geneli Yörükler ve Türkmenlerdir. Osmaniye'de de az sayida Balkan Türkleri vardır. % geri kalan nufus ise Arap, Kürt, Bosnak ve Çerkes'dir.
Adana'nın %70'i Türktür. Türkleri oluşturan gruplar Yörükler, Türkmenler, Balkan Türkleri ve diğer illerden göç eden Türkler'dir. Adana'nın yerlilerinden olan Arap Alevileri(Fellah) %10 civarı nüfusa sahiptir. Göçler ile Adana'ya gelen Kürt nüfusunun oranı ise %20 civarıdır.
Kahramanmaraş %90'ı Türktür. Türkleri oluşturan gruplar Yörükler ve Türkmen Alevileridir. %8 oranında Çerkes nufusu ile %2 oranında Kürt Alevisi vardır.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
İç Anadolu Bölgesi oran olarak en yüksek Türk nüfusuna sahip bölgemizdir. Ayrıca bu bölgede yerli olan Kürt nüfusu da vardır.
Eskişehir'in %95 kadarı Türktür. Tatar Türklerinin en kalabalik olduğu ilimizdir. Türkleri oluşturan gruplar Tatarlar, Yörükler, Kafkas Türkleri, Balkan Türkleri ve diğer illerden gelen Türklerdir. %5 oranda ise Çerkes, Gürcü, Boşnak, Abhaz ve Kürttür.
Ankara'nın %90'ı Türk'tür. Türkmenler, Tatarlar, Nogay Türkleri ve diğer illerden gelen Türk nufusu bu gruptadır. 1800 lü yıllarda Ankara'ya gelip yerleşen ve sonradan gelen nüfusu ile Kürtler %5 bir nüfusa sahiptir. Kalan %5 ise diğer etnik gruplardır.
Konya'nın %90 civarı Türk nufusu vardır. Çoğu yerli Türk nüfusudur. Bir miktar Balkan Türkü de vardır, Nogay ve Tatar Türkleri de vardır. Özellikle Cihanbeyli ve Kulu ilçelerinde ciddi miktarda Kürt nufusu vardır. Bunlar da 1800 lü yıllarda gelmiştir. Kürt nufusu %8 civarındadır. Kalan kısım ise diğer etnik gruplardır.
Kırşehir'in %95'den fazlası Türktür. Yörük ve Türkmenler Türk nüfusu oluşturur. Burada da 1800 lü yıllarda gelen Kürtler vardır. %4 civarı Kürt nüfusu vardır.
Sivas %90 oraninda bir Türk nufusuna sahiptir. Türk nüfusunun içinde bulunduğu grupta Yerli Türkler, Türkmen Alevileri, Terekemeler ve Erzurum'dan göçlerle bazı köykere yerleştirilen Türk nüfusu yer alır. Sivas'ta yaşayan Alevi nufusu içerisinde yer alan Zaza ve Kürt nüfusu %5 civarındadır. Boşnak ve Çerkes nüfusu da Sivas'ta yaşayan diğer etnik gruplardandır.
Kırıkkale'nin %98'i Türktür. Bu bölgede çok sayıda Türkmen Aşireti vardır. Geri kalanı ise Kürt ve diğer etnik gruplardan oluşmaktadır.
Çankırı'nın %98'i Türktür. Az sayıda Çerkes ve Kürt nüfusu da vardır.
Çorum'un %95'i Türktür. Türk nufusunun çoğunu Sünni Türkler oluştururken %30 civarı Türk Alevileridir. %3 kadar Çerkes nüfusu ile az sayıda Kürt nufusu vardır.
Yozgat'ın %95 kadarı Türktür. Burada da Sünni Türkmenler ile Alevi Türkmenler Türk nüfusunun ana gövdesini oluşturur. Sünni Türk nüfusu %80 kadarını teşkil eder. Geriye kalan nüfusu ise diğer etnik gruplardır.
Karaman'ın neredeyse tamamı Türktür. Diğer grupların çok az nüfusu vardır.
Niğde'nin %95 kadarı Türktür. Türk nüfusunu Türkmenler, Yörükler ve Balkan Türkleri oluşturmaktadır. Geri kalan nüfus ise Pomak, Boşnak ve Kürt nüfusudur.
Nevşehir'in %98'i Türktür. Türk nüfusu Sünni ve Alevi olarak belirtebiliriz. Burada Alevi Türkleri de yaşamaktadır. Geri kalan nufusu ise Pomak ve diğer gruplar oluşturur.
Aksaray'ın %95'i Türktür.Türklerin çoğu yerlidir, Türk nüfusu içerisinde Balkan Türkleri de vardır. Geri kalan nüfusun çoğunluğu Zaza'lardır.
KARADENİZ BÖLGESİ
Karadeniz Bölgesinde bilinenin aksine Laz nüfusun fazla olduğu bir bolge değildir. Türkler neredeyse bütün bölgede çoğunluktadır.
Trabzon'un %98'i Türktür. Türk nüfusunu Çepniler ve Kıpçaklar oluşturmaktadır. Az sayida Alevi nüfusu da vardır. %2 lik kesim ise Romeika dilini konuşan Müslüman Rumlardır.
Rize'nin %70'i Türktür. Rize'de ki Türk nüfusunun çoğunluğu Kıpçak Türkleridir. Çepniler ve Kafkas Türkleri de Türk nufusu içerisindedir. %25 civarında Laz nüfus vardır. %5 civarı Hemşin'lidir.
Artvin'in %50 civarı nüfusu Türktür. Türk nüfusu içerisinde Kıpçak Türkleri, Çepniler ve Ahıska Türkleri'dir. %20 Laz, %20 Gürcü kalan %7 Hemşinli, Geri kalan ise Kafkas Çingenesi olan Poşalardır.
Bayburt'un %99 Türktür. Az sayıda Zaza ve Poşa nüfusu da vardır. Bayburt'ta ayrica 8 tane Alevi köyü de vardır.
Gümüşhane'nin %96 kadarı Türktür. Türk nufusun içerisinde çok sayıda Alevi nüfus ta vardır. Az sayıda Zazaca konuşan Alevi köyleri de vardır.
Giresun'un %95'i Türktür. Türk nufus ağırlıklı olarak Çepni'dir. Türk nufusunun bir kismi Alevidir. %5 civarı Gürcü nufusu da vardır.
Ordu'nun %85'i Türktür. Türklerin birçok boyu Ordu'da yaşamaktadır. Türk nufusu içerisinde Alevi Türkler de yer alır. Ordu nufusu'nun %10 kadarı Gürcü'dür. Geri kalan Çerkes ve Lazdır.
Samsun'un %75'i Türktür. Bu nüfusun çoğu yerli Türklerdir. Balkan Türkleri, Kafkas Türkleri ve diğer illerden gelen Türklerdir. %10 Çerkes, %10 Gürcü ve Laz, %5 Arnavut ve Boşnak nüfusu vardır.
Amasya'nın %95'i Türktür. Türk nufusun çoğu Sünnidir. Ancak yüksek oranda Türkmen Alevi nüfusu da vardır. Geri kalan nüfus içerisinde Arnavut, Çerkes, Zaza ve Kürttür.
Tokat'ın %85'i Türktür. Türk nüfusunun yarıya yakını Türkmen Alevisidir. Tokat'da %10 oranında Çerkes nüfusu vardır. Geri kalan nufus ise diğer gruplardır.
Sinop'un %90'ı Türktür. Türk nüfus içerisinde Tatar Türkleri de vardır. Geri kalan nüfus ise Cerkes, Gürcü ve Abhaz'dır.
Kastamonu'nun %95'i Türktür. Kastamonu da 24 Oğuz Boyu'nun birçoğu bulunur. Geri kalan nüfus ise diğer etnik gruplardır.
Karabük'ün %95'i Türktür. Karabük'te Türklerin çoğu yerli Türklerden oluşmaktadır. Kafkas Türkleri ve Balkan Türkleri de Karabük'te yaşamaktadır. Geri kalan nufus Çerkes ve diğer Kafkas halklarıdır.
Bartın'ın %95'i Türktür. Türk grubun içerisinde en kalabalık olan grup Manavlardır. Kafkas Türkkeri de Bartın'da nufusa sahiptir. Geri kalan nüfus Çerkes ve diğer Kafkas Milletleridir.
Bolu'nun %95'i Türktür. Burada da Manav Türkleri Türklerin en kalabalik grubudur. Geri kalan nufus ise Çerkes, Çeçen, Gürcü ve Lazdır.
Düzce'nin %75'i Türktür. Türkleri oluşturan grup içerisinde yerli olan Manav Türkleri, Kafkas Türkleri, Balkan Türkleri Alevi Türkler ve diğer illerden gelen Türklerdir. Geri kalan nufus içerisinde en kalabalık olan Çerkeslerdir. Onlardan sonra Gürcü, Laz ve Hemşinliler gelir.
Zonguldak'ın %80'e yakini Türktür. Buranın yerlisi olan Türkler kendilerine Kıvırcık derler. Yerli Türklerin haricinde diğer illerden gelen Türkler vardır. Kafkas ve Balkan Türkleri de Zonguldak'ta yaşayan Türkler arasındadır.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Doğu Anadolu Bölgesinde Türkler, Kürtler ve az sayıda Arap ve Çerkesler genel olarak yaşamaktadır. Kimi illerde Türkler çoğunluktayken kimi illerde Kürtler çoğunluktadır.
Hakkari'nin %95'i Kürt'tür. Kürt nüfusunun en yüksek olduğu iki ilden bir tanesidir. Hakkari'de az miktarda olsa da Türk nufusu vardır. Herikli Türkmenleri denilen bir grup vardır.
Kars'ın %65'i Türktür. Bu oran normalde daha fazla idi ancak Türkler genelde batıya göç ettiği için Türk nüfusu azalmaktadır. Türk nüfusu Terekemeler, Yerli Türkler, Azerbaycan Türkleri, Türkmen Alevileri ve Ahıska Türkleri'dir. %30 civarı Kürt nufus vardır. Geri kalan nüfus ise Alman, Malakan, Eston, Gürcü şeklindedir.
Van'ın %75'i Kürttür. Birkac ilçe hariç bütün ilçelerde Kürtler çoğunluktadır. %25 civarında da Türk nüfusu vardır. Türk nüfusu içerisinde Yerli Türkler, Azerbaycan Türkleri, Kara Tatarlar ve Kırgız Türkleridir.
Ardahan'ın %80'i Türktür. Türk nüfus içerisinde Kıpçak Türkleri, Ahıska Türkleri, Türkmen Alevileri, Terekemeler ve Yerli Türkler yer alır. %20 şu Kürt'tür. Kürtler sadece bir ilçede çoğunluktadır.
Iğdır'ın %50'si Türk, %50'si Kürt'tür. Yakin tarihe kadar Türk nüfus çoğunlukta iken Kürt nüfusu son yıllarda Türk nufusunu yakalamış hatta geçmiş durumdadır. Iğdır'da ki Türk nüfusun çoğunluğu Azerbaycan Türkleridir. Diğer Türk Grubu ise Terekemelerdir. Azerbaycan Türkleri genel olarak Şia Meshebindendir.
Ağrı'nın %75'i Kürttür. %25'i de Türktür. Türkler Azerbaycan Türkleri, Ahıska Türkleri ve Terekemelerdir oluşmaktadır. Türkler genelde ilçe merkezlerinde çoğunluktadır. Köylerde Kürtler çoğunluktur.
Erzincan'ın %90'ı Türktür. Türk nüfusunun çoğunluğu Sünni Türkmenler. %30 civari nüfusu da Türkmen Alevisidir. %10 civarı Kürt ve Zaza nüfusu da Erzincan'da yaşamaktadır.
Erzurum'un %80'i Türktür. Türkler Erzurum'un Merkez ve Kuzey ilçelerinde toplanmıştır. Türkmenler, Azerbaycan Türkleri, Kıpçak Türkleri ve Türkmen Alevileri Türk nüfusunun ana gövdesidir. Geri kalan nüfusun çoğu Kürtler ve Zazalardır. Kürtler ve Zazalar daha çok Güney ilçelerdedir. Az miktarda Laz ve Hemşinli nüfusu Kuzey ilçelerinde yaşamaktadır.
Muş'un %60 nüfusu Kürt ve Zaza'dır. Zaza ve Kürt nüfusu içerisinde Varto ilçesindeki Alevi nüfusu da sayılmaktadır. Alevi nüfusun bir kısmı kendini Türk olarak görmektedir. %25 Türk nüfusu vardır. Türk nufusun içerisinde en kalabalık olan Terekemeler, Yerli Türkler, Türkmenler, Aleviler ve Karadeniz göçmenleri yer almaktadır. %10 civarı Arap nufusu vardır. Araplar Hasköy ilçesinde çoğunluktadır. Muş'ta Çerkes nüfusu da vardır.
Bitlis'in %60'ı Kürttür. %30'u ise Türktür. Bitlis'te il merkezi nufusunun yarısı, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerinin Merkezlerinin çoğunluğu Türktür. Ayrica Tatvan ilçe Merkezinde çok sayıda Karadenizli Türk aileler vardır. %10 civarı Arap nüfusu da vardır. Arap nufus %10 civarıdır.
Bingöl'ün %70 civarı Zaza nüfusu vardır. Oran olarak en kalabalık Zaza nufusu Bingöl'dedir. %20 Kürt, %10 civarı da Türk nüfusu vardır. Bingöl'de Alevi nüfusu da vardır.
Elazığ'ın %65 nüfusu Türktür. Türkler Merkez ilçe ve çevresinde çoğunluktadır. Türklerin oluşturduğu grupta yerli Türkler, Türkmenler, Balkan Türkleri ve Azerbaycan Türkleri yer alır. Türkler'den sonra en kalabalık grup Zazalardır. İlçelerin çoğunda Zazalar çoğunluk olmasına karşın ilçe nufusları az olduğu için oranları Türklerden fazla değildir. %25 civarı Zaza ve %10 oranında Kürt nufusu vardır.
Malatya'nın 75'i Türktür. Türklerin oluşturduğu grup Sünni ve Alevi Türkmenler ve Yerli Türkmenlerdir. Geri kalan nufusun çoğu Kürttür. Kürtler genellikle Güney İlçelerinde yaşamaktadır.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin doğu bölümünde Kürtler, Batı kısmında Türkler çoğunluktadır. Orta kesimde ise Araplar yer alır.
Diyarbakir'ın %65'i Kürt'tür. Çoğu ilçede Kürtler çoğunluktadır. %20 oranında Zaza nüfusu vardır. Zaza'lar Dicle ilçesinde çoğunluktur. Türk nüfusu %15 civarındadır. İki ilçede Türkler çoğunluktadır.
Siirt'in %60''ı Kürt'tür. %35'i Araptır. % 5 oranında da Türk nüfusu vardır.
Şırnak'ın %90'ı Kürt'tür. Bütün ilçelerinde Kürtler çoğunluktadır. %8 oranında Türk nüfusu vardır. Türk nüfusunun çoğunluğu Tatar Aşiretine mensuptur. Az sayıda Yörük te vardır. Arap nüfusu da vardır.
Batman'ın %70'i Kürt'tür. %25 civarı Arap nüfusu vardır. Hasankeyf ve Merkez civarında yaşayan Türk nüfusu %5 civarıdır. Kerkük'ten gelip Batman'a yerleşen Türkmen Aileler vardır.
Şanlıurfa'nın nüfusunun %40'ı Araptır. %30'ı Türk, %25 Kürt, %5 oranında Zaza nüfusu vardır. Türkler Merkez ilçelerde çoğunluktadır. Siverek'te Zazalar, Harran ve Akçakale'de Araplar çoğunluktadır. Diğer ilçeler daha fazla karışıktır.
Adıyaman'ın %60'ı Türktür. %30'u Kürt, %10 civarı da Zaza nufusu vardır. Adıyaman'da Alevi nüfusu da kalabalıktır. Adıyaman'da Türkler ve Kürtler arasında sorun yaşanmamaktadır.
Gaziantep'in %80'i Türktür. Türklerin olduğu grupta Barak Türkmenleri, Yörükler, Balkan Türkleri ve yerli Türkler yer almaktadır. %20 civarı da Kürt nüfusu vardır. Türkler bir ilçe hariç tamamında çoğunluktur. Sadece Islahiye'de Kürtler çoğunluktur.
Kilis'in %95'i Türktür. Kilis'te az sayıda Kürt ve Çerkes'lerde yaşamaktadır. Son zamanlarda gelen Suriyeli mültecileri saymadan bu oranları yaptık.
TOPLAM ORANLAR
Türkiye Cumhuriyeti Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Bizim asıl şiarımız budur. Ancak insanlar yinede etnik olarak kökenlerini önemli görüyor. Bu anlamda bakacak olursak Türkiyede yaşayan Türklerin oranı %80'ü Türktür. %13 civarı Kürt nüfusu, %2 civarı Arap,%2 Çerkes,%2 Boşnak ve Arnavut ve geri kalanlarda diğer etnik gruplardır.