Kars'a bağlı Susuz ilçesinin etnik yapısı
Susuz ilçesinin Merkezinde Türk nüfusu oldukça yüksek orandadır. Kütük olarak ilçe merkezinin tamamı Türklerden oluşmaktadır. Çünkü burası Türklerin yaşadığı bir kasaba iken ilçe merkezi olmuştur.
KÖYLERDE KÜRTLER
Türk nüfusu kütük olarak köylerde de çoğunluktur. Ancak günümüzde Türklerin çok büyük olan köylerinde nüfus olarak az kişi kalmıştır. 300 hanelik yerde Türk köylerinde 380 kişi olması buna en güzel örnektir. Kürt köylerinde de göç olmasına karşın Türk köylerine oranla daha az göç vermişlerdir.
EĞİTİM DE ETKİLİ
Susuz ilçesinde yaşayan Türkler oldukça eğitimli kişilerdir. Eğitim için köylerini terk edenler geri gelmemiştir. Türk nüfusun azalmasında en büyük etmenlerden biri de budur.
NUFUS EŞİT GİBİ
Türklerin daha fazla göç etmesinden dolayı Türk ve Kürt nüfusu birbirine oldukça yakındır. Yarı yarıya bir durum söz konusudur.
İlçe Merkezinde Yerli denilen Türkler yaşamaktadır. Eskiden Molokan'lar da bu ilçede yaşıyordu.
Susuz ilçesinde birçok köyde Kürt nüfus ile Türk nüfusun bir arada yaşadığı görülmektedir.
TÜRK KÖYLERİ
*Aksu(Ahıska Türkleri) *Aynalı(Terekeme, ilk başta Ahıska Türkleri köyü kurmuş) *Çamçavuş(Terekeme köyü, eskiden Molakanlar da köyde yaşarmış) İncesu *Karapınar:(Terekeme Türklerinin kurduğu köy, şu an Kürtler de köye yerleşmiştir, yarı yarıya nüfusa sahip) *Kayalık(Köyü Ahıska Türkleri kurmuştur) *Kırçiçeği(Ahıska Türkleri) *Kırkpınar(Ahıska Türkleri'nin kurduğu bir köy) *Kiziroğlu(Ahıska Türkleri) *Ortalar (Yarıya yakını Kürt) *Porsuklu(Terekeme Yerleşimi) *Taşlıça(Terekeme Köyü, Kürtler de köye yerleşmiştir, yarı yarıya nüfusa sahiptir) *Yolboyu(Terekeme Yerleşimi, bir dönem Ruslar buraya yakın Ordugah kurmuştur)
KÜRT KÖYLERİ
*Büyükçatak *Çığrıklı *Doyumlu(Yarıya yakını Türk) *Erdağı *Ermişler *Gölbaşı *Harmanlı *İncilipınar *Kalecik *Kayadibi *Keçili *Kurugöl *Küçükçatak *Yaylacık (3 te biri Türk)