Aydın iline bağlı bir ilçe olan Söke'nin etnik yapısını inceledik
Aydın'a bağlı bir ilçe olan Söke ilçesinin etnik yapısını inceledik. Söke ilçesi Aydın'ın en kalabalık nüfusa sahip üçüncü ilçesidir. İlçenin yerli nüfusu Türklerdir. Ancak ilçede çok sayıda Kürt te yaşamaktadır.
İlçe Aydın'ın en fazla nufusa sahip üçüncü ilçesidir. Merkez ilçe olan Efeler ilçesi en kalabalık ilçedir. Ondan sonra Nazilli gelmektedir. Söke ise en kalabalık üçüncü ilçedir. İlçe nüfusu 120 bin civarıdır.
İlçe merkezi haricinde de oldukça kalabalık bir nüfus vardır. 45 ila 50 bin arası nüfus köy ve eski kasabalarda yaşamaktadır. İlçe merkezi deniz kenarında olmasa da ilçenin denize kıyısı vardır. Söke'de tarım arazileri de oldukça fazladır. Bu sebeple bazı köylerde ve beldelerde dışarıdan gelip tarım işlerinde çalışan Kürt nüfusu oldukça fazladır.
KÜRTLER DE VAR
Bazı kasaba ve köyler çok fazla göç almıştır. İşçi olarak gelen nüfusun tamamına yakını bu beldelere ve köylere yerleşmiştir. Sonradan gelen nüfus içinde yer alan Kürt nüfusu bazı eski beldelerde nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır.
İlçede sadece Savuca değil birkaç eski beldede Kürt nüfusu oldukça fazladır. Akçakonak köyünün 3 te biri, eski bir belde olan Atburgazı'nın %40 civarı nüfusu da Kürttür, yine eski bir belde olan Sazlı'da Yüksek oranda Kürt nüfusu yaşamaktadır. Buranın da yarıya yakını Kürttür.
İlçeyi anlatırken önce Kürt nüfusunu anlattık. Ancak ilçedeki Kürt nüfusu sadece bu yerlerde yüksek orandadır. İlçe merkezi ve diğer köy ve kasabalarında fazla Kürt nüfusu yoktur.
TÜRK NÜFUSU
İlçenin yerlileri Türklerdir. Yörük, Türkmen, Tahtacı(Alevi Türkmen), Çepni (Alevi Türk), Balkan Türkleri ilçe nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturur.
İlçe Ege'nin tamamında olduğu gibi yoğun bir Türk nüfusuna sahiptir. İlçe Osmanlı döneminde de Türk nüfusun fazla olduğu bir ilçe idi.
SÖKE TARİHİNDEKİ KAVİMLER
Söke, Hititler, Luviler, Arzavalılar, Karyalılar, İonlar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizansların hâkimiyetleri altında kalmış, 1071 yılındaki Malazgirt Savaşı’ndan sonra farklı Türkmen grupları Batı Anadolu’ya, Ege Denizi’ne ulaşmışlardır.
TÜRKLER ÇOK ERKEN TARİHTE GELMİŞ
Beşparmak Dağı’nda Türklere ait çok eski mezarlara rastlanmaktadır. Türk nüfus ilk olarak 1176 yılında bölgeye gelmeye başlamış.1220'li yıllarda Moğol istilası ile Türkistan'dan ve Azerbaycan'dan çok sayıda Türkmen Batı Anadolu ve Ege'ye de gelmiş ve yerleşmiştir.
Türk akınlarından bu tarihe kadar Söke ilçesi önemli bir yerleşim olmuştur. Bazı dönemlerde Sancak Merkezi dahi olmuştur. Beylikler döneminde Menteşe Beyliğinde Kaza merkezi idi.
Eski tarihlerde Söke Çayı etrafında yerleşen Türkmenlerin kurduğu yerleşimler günümüze kadar gelmiştir. Ancak Osmanlı zamanında buradaki Türk nüfusun bir kısmı Çukurova'ya göndermiştir.