Ülkemizde herhangi birine Türklerin en az yaşadığı şehirler neresidir diye sorarsanız, en başlarda Şırnak diyenler çıkar. Bu biraz doğru olsa da Şırnak'ta Türk aşiretleri de vardır.
Şırnak'ın etnik yapısı
Şırnak ili Türkiye'nin guney sınırında olan bir ilidir. Genellikle terör olaylarıyla adını sık sık televizyonlardan duyarız. Burası hem Suriye'ye hem de Irak'a sınırı vardır. O yüzden sınır ticareti açısından da önemli bir noktadır. Ancak bizim konumuz bu değil. Biz Şırnak ilinin etnik yapısını inceleyeceğiz.
Kürt nüfus çok baskın
Şırnak ili çoğunlukla Kürtlerin yaşadığı bir ildir. İl merkezi dahil bütün ilçelerde Kürtler çoğunluktadır. Kürt nüfusunun oranı en az yüzde 85 civarıdır. Buradaki Kürt nüfusunun aşiret bağları çok güçlüdür. Kürt nüfus ezici çoğunluk oldugu için Şırnak'ta yaşayan diğer etnik gruplardan Türkmenler ve Arapları da etkisi altına almıştır. Türkmenler de Araplar da Kürtçe bilirler.
Türk aşiretleri
Şırnak'ta aslen Türkmen olan iki aşiret vardır. Alikan Aşireti ve Tatar aşireti. Tatar aşireti'nin kökenleri Anadolu'ya ilk yerleşmiş Türkmenlerden olan Kara Tatar Türkmenlerine dayanır. Tatar aşireti mensupları genelde korucudur. Terörle mücadelede çok fazla şehit vermişlerdir. Kürtçe komuşsalarda Türklük bilinçleri çok yüksektir. Hatta Afrin'e yapılmış operasyon öncesi 2 bin kişi ile operasyona katılmak istediklerini söylemişlerdir.
Genel yapı
Şırnak nüfusunu birkaç Türkmen aşireti 3 Süryani köyü ve seyrek Arap nüfusunu içine katarak sayarsak Kürt nüfusu %85 Türk nüfusu %8 diğerleri de %7 olarak sayabiliriz.