Ruslar ile Türkler çok eski tarihlerden bu yana rekabet halindeydi. Türk Devletleri güçsüzleşmeye başlayınca bu rekabet Ruslar'ın Türk Bölgelerini işgal etmesiyle sonuçlandı.
Ruslar ile Türkler arasındaki çekişmeler 1500 lü yıllarda başladı. Bu tarihten itibaren hem Orta Asya'da ki Türk Devlet ve Hanlıkları hem de Osmanlı Devleti Ruslar ile sürekli mücadele içinde oldu.
Rusların yayılmacı politikaları Çarlık döneminde başlamıştı. Bu yayılmacılık Sovyetler döneminde de devam etti. Sovyetler dağıldıktan sonra bugün ki Rusya Federasyonu da aynı yayılmacılığa devam ediyor. Son olarak Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'nın bazı bölgelerinde bağımsızlık yanlısı Ruslar'ın desteklenmesi ve Belarus'a bağımsızlığınızdan vazgeçin bize katılın teklifi Ruslar'ın yayılmacı politikalarından bu yüzyılda da vazgeçmediğini göstermiş oldu.
Osmanlı Rus savaşları sırasında Osmanlı'nın bu savaşlarda kiminde galip kiminde mağlup olmasi bir git gel durumu yaratıyordu. Ancak Ruslar bu savaşların sonunda istediğini elde edip önce Azak Denizine, sonra Kırım'da, ardından Kafkaslara hakim olmasıyla neticelendi. Hatta Ruslar Anadolu'nun bir kesimini de işgal etti. Erzurum, Kars, Trabzon'a kadar olan bölüm bir dönem Rus işgaline uğradı.
Durum bu haldeyken Rus işgalleri daha önce Kazan Hanlığına ve Türkistan'a da ulaşmıştı. Ruslar buraları almak için uzun süre savaştıktan sonra bu bölgeleri işgal etti. İşgalden sonra Türk nüfusa karşı kinle hareket edildi. Hatta Kazan Tatarlarına Kazan'a 60 km'den fazla yaklaşmak yasaklandı. Türkler buralarda katliamlara ve asimilasyonlara maruz kaldı.
Bu süre zarfında Türkistan ve diğer Türk bölgelerinde Ruslara karşı büyük mücadeleler verildi. Ancak bu hareketler birbirinden uzak ve köpük olduğu için Ruslar bastırmakta zorluk yaşamadı.
Ruslar asimilasyon politikalarını din değiştirmeye zorlayarak ta yaptı. Ama bu konuda fazla başarılı olamadı. Bunda başarılı olamayan Ruslar da Türkleri farklı farklı noktalara sürgüne gönderdi. Bugün bile Sibirya'nın bir ucuna bile gitseniz sürgünlerden dolayı oralarda kalmış Türklere rastlayabilirsiniz.
Bugün Türkiye'de yaşayan Milyonlarca Çerkesler, Terekeme Türkleri, Ahıska Türkleri, Abhazlar, Nogay Türkleri, Tatar Türkleri, Acara'dan göç eden Müslüman Gürcü ve Lazlar, Avar ve Lezgiler Rus zulmünden kaçıp Anadolu'ya göçmek zorunda kalmıştır. Milyonlarcası da göç yolunda yolunda hayatını kaybetmiştir.
Rusya'da yer alan Türk Cumhuriyetleri
Bugün Rusya içerisinde birçok Türk Muhtar Cumhuriyetleri vardır. Bunlar Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Tuva, Yakutistan, Hakasya, Altay ve Kabardino-Balkarya Cumhuriyeti Rusya içerisindeki özerk Türk Cumhuriyetleridir. Bunun haricinde Dağıstan da önemli sayıda Türk nüfusu vardır. Kumuk, Nogay ve Azerbaycan Türkleri Dağıstan nüfusunun neredeyse 3 te biri kadardır.
Bu özerk cumhuriyetler haricinde Türk nüfusun yaşadığı bölgeler de vardır. Çerkes halklarının yaşadığı özerk devletlerde de az miktarda Türk nüfus vardır. Kafkaslarda insanları bir arada tutan dindir. Bu sebeple Çerkes, Çeçen ve Türk halkları arasında birlik vardır. Rus işgaline birlikte direnmiş ve sonucunda da birlikte sürgünlere gönderilmişlerdir.
BAZILARINDA AZINLIKTALAR
Rusya Federasyonu içerisinde yer alan Türk Cumhuriyetlerinin bazılarında Türk nüfusu çoğunlukta iken bazılarında azınlığa düşmüşlerdir. Bu duruma sebep olan durum ise açıktır. Ruslar zamanında işgal ve ilhak ettikleri bu bölgelerdeki Türk nüfusuna karşı katliamlar gerçekleştirmiş, kimisini de bölgeden sürgünler ile uzaklaştırmıştır. Yerlerine ise etnik Rus nüfusunu yerleştirmiştir. Yakın zamanda bu bölgelerden sürülen Türk nüfusunun bir kısmı ata topraklarına geri dönse de azınlıkta kalmıştır. Buna en güzel örnek Hakas Türkleri ve Altay Türkleridir. Bu iki halk dini olarak eski Türk inançları olan Şamanizm ve Tengricilik inanışlarını halen daha devam ettirmektedir .
Özerk Türk Cumhuriyetleri içerisinde Türk nüfusunun oran olarak en fazla olduğu yer ise Tuva Özerk Cumhuriyetidir. Tuva'nın %90'ı Tuva Türkleri geri kalanı da Rus nüfusudur. Tuvalar Budizm ve Şamanizm inançlarına sahiptir. Tuva, Hakas ve Altay Türkleri Kırgızların birinci derecede akrabalarıdır. Kırgız Türklerinden tek farkları dini inançlarıdır.
EN KALABALIK OLAN TATARLAR
20 Yüzyılın başlarında ülkelerine Bulgaristan da denirdi. Bulgarların Türklüğünü aslında buradan da anlayabiliriz. Tataristan nüfusu 4 Milyona yaklaşıktır. Ancak bu 4 Milyon nüfusun ancak %55'i Tatardır. Kazan Tatarlarını Kırım Tatarları ile karıstıranlar olabilir. Ancak Kırım Tatarları ile Kazan Tatarları birbirinden çok farklıdır.
Tatarlar Rusya Federasyonu içerisinde yaşayan en kalabalık Türk topluluğudur. Tataristan'ın dışında daha fazla Tatar yaşamaktadır. Sürgün yedikleri Sibirya'nın çeşitli yerlerinde ve Rusya'nın büyük şehirlerinde kalabalık bir Tatar nüfusu vardır. Rusya genelinde 6 Milyondan fazla Tatar yaşamaktadır.
ORTODOKS TÜRKLER
Çuvaşistan'da yaşayan Çuvaş Türkleri Hristiyan olan Türk toplulullarından biridir. Özerk Cumhuriyetin nüfusunun çoğunluğu Çuvaş Türkleridir. Çuvaşlar Ortodoks Hristiyandır.
EN SOĞUK BAŞKENT
Yakutistan dünyanın en soğuk başkentine sahiptir. Saha Türkleri burada nüfusun çoğunluğunu oluşturur. Ancak çok soğuk bir bölge olduğu için nüfusu çok azdır. Bir Milyon nüfusu vardır. Dini inanç olarak ise Şamanistlerdir. Hakas ve Altay Türkleri de Saha Türkleri gibi Şamanizm inancına sahiptir.