Türkiye

Rize'nin etnik yapısı

Türkiye genelinde Rize denilince Lazlar'ın yaşadığı yer olarak düşünülür. Ancak Rize'de Türkler çoğunluğu teşkil eder. Hemşinliler de bir diğer grup olarak yaşarlar.

9 Ağustos 2019 Saat: 16:21
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 39.583 kez okunmuştur

Rizenin etnik yapısı
Rize'nin etnik yapısı

Rize'nin etnik yapısı

Rize ili Karadeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz bölümü sınırları içerisinde yer alır. İklim olarak Karadeniz iklimi burada etkili olur. Ancak bizim konumuz Rize'nin iklim şartları değil etnik olarak hangi özellikleri taşıdığıdır.

Çayeli'nden ötesi

Öncelikle şunu belirtelim ki Rize bilinenin aksine Lazların çoğunluk olduğu bir il değildir. Ancak Laz nüfusunun başlangıç yeridir. Bir karadeniz türküsü olan 'Çayelinden öteye gidelum yali yali' türküsünden hareket edebiliriz. Zira Çayeli ilçesinden öte tarafta kalan kısım çoğunluk olarak Lazların yaşadığı bölgedir. Çayeli dahil Trabzon tarafına doğru olan Rize il merkezi dahil Türklerin aşırı çoğunlukta olan kısımdır. Ana dil olarak ta Türkçe konuşulur bu kesimlerde.

Türkler'in çoğunlukta olduğu ilçeler

Rize merkez, İyidere, Kalkandere, Derepazarı, İkizdere, Çayeli, Güneysu ilçeleri Türklerin çoğunluk olduğu ilçelerdir. Cumhurbaşkanımızın memleketi olan Güneysu ilçesi de Türklerin çoğunlukta olduğu ilçeler arasındadır. Bölgedeki Türkler Akkoyunlu Türkmenleri, Çepniler ve Kıpçak Türkleridir.

Lazlar'ın çoğunluk olduğu ilçeler

Rize'de Lazlar'ın çoğunluk olduğu ilçeler Fındıklı, Ardeşen, Hemşin ve Pazar ilçeleridir. Pazar ilçesinin eski adı Atina'dır. Ayrıca en kalabalık Laz nüfusuna sahip ilçe Ardeşen'dir.

Hemşinlilerin çoğunluk olduğu ilçeler

Hemşinlilerinçoğunluk olduğu tek ilçe Çamlıhemşin ilçesidir. Hemşin ilçesinde de Lazlar ile birlikte yaşarlar ama çoğunluk değillerdir. Bölgedeki Lazlar ile Hemşinlilerin arası pek iyi değildir. Hemşinlilerin dili Ermeniceye benzediği için Hemşinlilere Ermeni dönmesi diyenler de oluyor.

Hemşinlilerin kökeni

Hemşin, Ermeni bölgesi olarak bilinir. Fakat bundan kasıt İran Horasan’ından Hemşin’e gelen Hamaduni Türklerinden evvel Dampur’da (Hemşin) Ermenilerin yaşıyor olmasıdır. Ermeniler, gerek 93 Harbinde ve gerekse I. Dünya Savaşında Ruslarla sıkı işbirliği yapmasından dolayı bölgede huzursuzluğa neden olmuşlar. Bu yüzden Bolşevik İhtilali sonrasında ülkelerine dönen Ruslarla birlikte 50 bin civarında Ermeni Ermenistan bölgesine göçmek zorunda kalmıştır. 

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 4 yorum yapılmıştır
Horzumtürk 01.11.2024 20:48
1239-1240ta Moğolların önünden kaçan kalabalık bir Kuman topluluğu kuru ot doldurdukları derileri sal olarak kullanmak suretiyle kadın ve çocukları ile birlikte Tunayı geçti. Bölgede başıboş halde dolaşan ve Etraftaki şehirleri yağmalayan Kumanların Bizans Arazilerine zarar vermelerini engellemek ve onların askeri yeteneklerinden faydalanmak isteyen İmparator III. İoannes Bizans Hizmetine aldığı bu Kumanlardan bir kısmını Trakya ve Makedonyada bir kısmını da Anadoluda Menderes Havzasına bir kısmını ise Frigya Sahasına ve Bitinya Sınırlarına (Günümüzde Ankara, Afyon, Eskişehir, Bolu, Düzce, Kastamonu, Sakarya, Zonguldak ) bölgelerine, İznik Rum İmparatorluğu ve Latin İmparatorluğu Topraklarına, Moğol ve Selçuklu Tehlikesinden Korunmak İçin yerleştirildiler. Kuman Kıpçaklar Gürcistanından güneyinden başlayarak bütün Rize ve Trabzona yerleştiler. Ortodoksluğu kabulden sonra 100 yıl içinde Rumca temel dilleri oldu.Bunlardan Ermeni klisesine girenler Doğu Ermenicesini anadil kabul etti
Rizeli 20.09.2024 11:00
Rize’nin etnik dağılımı Türk: %90 Laz: %9 Diğer: 1
Afyonlu 21.12.2023 09:29
Bu değerlendirme de horun dediğimiz rumlar yok Olsa ciddi nüfusları olduğu açık
Rizeli 21.02.2023 20:22
Akkoyunlu Devletinden bu yana Bozulus Türkmenlerinin Karadenizdeki yerleşim sahalarından birisi de Rize’dir. Sonrasında Karamanoğlu Türkmenleri de bölgeye iskan edilmiştir.
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız