Çorum'a bağlı bir ilçe olan Osmancık Karadeniz'e yolu düşenlerin yol güzergahımdadır. Birçok kişinin sadece yolculuk esnasında gördüğü Osmancık ilçesinin etnik yapısını inceledik
Osmancık ilçesi yol üzerinde olması ile meşhur bir ilçedir. Bir nevi Karadeniz'e gidenlerin yoldaki duraklarından biridir.
Osmancık ilçesi Evliya Çelebi'nin anlatilarında Alevi-Bektaşi yoğunluklu bir yer olarak geçmektedir. Ancak günümüzde böyle bir yoğunluk yoktur. İlçe merkezi dahil köylerde Sünni nüfusu aşırı derecede fazladır. Sadece 8 köyde Türkmen Alevidir. İlçedeki Sünni ve Alevi Türkler birçok Oğuz Boyundan gelmektedir. İsminden hareketle Kayı Boyundan Oğuzların yerleşimi olduğunu söyleyenlerin oranı oldukça fazladır.
İlçedeki birkaç köyde eski tarihlerde Doğudan gelen göçlerle kurulan köyler vardır. Bu köylerdeki halka etraftaki köylerde Kürt denir. Ancak bu köylerde yaşayanlar kendilerinin Türk olduğunu söylemektedir. Birçok yerde olduğu gibi Doğuluların Kürt olduğu önyargısı bu insanların Kürt olduğunu göstermez. Zaten köken olarak Kürt olan nüfus kendine Kürt demektedir. Herhangi bir asimilasyon yoktur.
Alevi köyleri(8)
*Baltacımehmetpaşa *Çampınar *Fındıcak *Fındık *Kumbaba(Kalabalık bir köy) *Sütlüce *Umaç *Yağsiyan(3 Mahallesi var)
Sünni köyler(47)
Ağıroğlan Ağızsuyu Akören Alibey Ardıç(Şehbızın köyü, kendilerine Türk derler) Aşağızeytin Aşıkbükü Avlağı Aydınköy Baldıran Belkavak Çatak Çayırköy Danışment Deliler Doğanköy Durucasu Evlik Fındıkköy Girinoğlan Gökdere Güneşören Güvercinlik Hanefi İnal İncesu(Köy için etraf köylerde Kürt diyenler vardır. Ancak köy halkı Türktür. Kendileri de Türk olduklarını söylemektedir) Kamil Karaçay Karaköy(Sehbızın, Kendilerine Türk derler) Karalargüneyi Kargı Kızıltepe Konaca Kuz Kuzhayat Ovacıksuyu Öbektaş Pelitçik Sarıalan Sarpınkavak Seki Sekibağı Tekmen Tepeyolaltı Yaylabaşı Yenidanişment Yukarızeytin