Türkiye

Ordu'nun etnik yapısı

Büyük kısmı Orta Karadeniz bölümünde bir kısmı ise Doğu Karadeniz Bölümünde bulunan Karadeniz'in en güzel illerinden biri olan Ordu ilimizin etnik yapısını inceledik.

24 Eylül 2019 Saat: 18:12
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 23.187 kez okunmuştur

Ordunun etnik yapısı
Ordu'nun etnik yapısı

Ordu ili Karadeniz Bölgemizde bulunan bir ildir. Türkiye genelinde Karadeniz denilince Lazların yaşadigi yer olarak bilnen ama uzaktan yakindan Lazlık ile alakası olmayan bir ildir. 

ORDU'NUN FETHEDİLİŞİ

Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız’ın araştırmalarına göre, Ordu Türkler tarafından ancak 14. Yüzyıl’ın sonlarında feth edilmiştir."Önce Niksar’ın doğu taraflarındaki bölgede kurulmuş olan Hacı Emir Beyliği, faaliyetlerini 14. Yüz yıl sonlarında doğuya doğru geliştirmiş ve bu Türk beyliğinin en büyük beylerinden birisi olan Süleyman Bey,1396-97’de Giresun şehrini zapt etmiştir. Süleyman Bey’in bu fethiyle birlikte, bölgeye, Çepni, Döğer, Eymir, Karkın, Alan-Yutlu, Bayındır, İğdir gibi Oğuz boyları gelip yerleşmişlerdir. Bu boyların hatıraları bölgede hala yaşamaktadır. Bundan çok kısa bir süre sonra yine aynı Bey tarafından, Ordu toprakları feth edilmiştir.” der.
TRABZON'DAN ÇOK ÖNCE TÜRKLEŞMİŞ
Ordu Osmanlı himayesine 1427 yılında girmiştir. Hem Osmanlı Hakimiyeti hem de öncesinde Türk Beyliği dönemine bakarsak Trabzon'dan çok önceleri Türkleşmiştir. Türk olmayan nüfusun en yüksek olduğu yüzyıl olan 17 asır da bile Türk olmayanların yani Ermeni ve Rumların nüfusa oranı %7.9'dur. Osmanlı tahrir defterlerinde böyle geçmektedir. 
ESKİ İSİMLER HEP TÜRKÇE

 Eski tarihlerde de bugün de Ordu'da bulunan yer isimlerinin tamamına yakını Türkçedir. Eski ismi Türkçe olmayan yer isimleri iki elin parmağını geçmeyecek kadardır. 

ORDU İSMİNİN KÖKENİ NEDİR

Yusuf Has Hacib’in “Kutadgu Bilig” adlı ünlü eserinde Ordu isminin manası, şehir, saray, başşehir, sahil şehri olarak geçer.
Bu duruma göre, Hacı Emir Beyi İbrahim’in oğlu Bayram Bey tarafından kurulan Eskipazar’ın o günkü adı şöyledir:
“Bölük-i Niyabet-i Ordu bi, ism-i Alevi” dir.
BUGÜN Kİ ETNİK YAPISI
Ordu ilimizin bugün ki etnik yapisı geçmişteki etnik yapısından pek farklı değildir. Geçmişte çok az olan Rum ve Ermeni yerine bugün Gürcüler vardır. Toplam nüfusun %90'ı Türk geri kalan ise Gürcüdür. Gürcüler Batum'un Rusların eline geçmesinden sonra Ordu'ya göç etmek zorunda kalan Müslüman topluluktur. Bunlara Acara Türkleri denir ancak dilleri Gürcücedir. 
EKSERİYETLE ÇEPNİLER VAR
Ordu ilindeki Türklerin çoğunluğu Çepni'dir. Diğer Türk boylarından Türklerde bulunur ancak Çepni kültürü ağır basmaktadır. Çepnilerin bir kısmı ise Alevidir. Aslında bölgedeki Çepniler ilk başlarda Alevi idi lakin sonradan Sünnileşme olmustur. 
NE KADAR ALEVİ VAR
Ordu'da toplam 37 tane köy ve belde de Alevi nüfus vardır. Bunlardan 14 tanesi karışıktır. Sünniler ve Aleviler bir arada yaşar. Alevi nüfusun toplam nüfusa oranı tam olarak bilinmese de %7 civarı olduğu tahmin edilir. Ordu Alevilerinin tamamı Türk Alevisidir. Bazı Alevi köyleri halen daha sünniliğe kaymaktadır. Cem ibadetinin olmadığı Sünni ve Alevi karışık olan köyler vardır.
Kaynakça: Ordu Valiliği

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız