Derince ilçesi Kocaeli iline bağlı 146 bin nüfuslu bir yerleşimdir. İlçe eskiden İzmit merkeze bağlı iken daha sonradan ayrı bir ilçe olmuştur.
KIRIM TATARLARI
Derince ilçesi çok yeni bir yerleşimdir. Kırım'dan önce Romanya'ya, orası da elden gidince Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Tatar aileler ilk olarak burada toplu yerleşim kurmuştur. Onlarla birlikte az sayıda Çingene de gelmiştir. Ancak tiplerine bakarak bunları diğer vatandaşlardan ayıramazsınız. Beyaz Çingene denir bunlara.
İlçe merkezinin olduğu bölüm eskiden Kırım Tatarlarının yaşadığı bölge idi. Bugün çok sayıda Kırım Tatarı merkezde yaşamaktadır. Dernekleri de mevcuttur. Derince kent meydanında Kırım Tatar anıtı vardı. 2023 yılında kent meydanı tadikatında söküldü.
BALKAN GÖÇMENLERİ
Derince'ye daha sonra Bulgaristan Göçmeni Türkler de yerleşmiştir. Çınarcık köyü Bulgaristan Göçmeni Türkler için kurulmuştur. Burası sonradan büyük bir mahalle olmuştur.
YÖRÜKLER MAHALLESİ
Derince'nin hemen üst tarafında Kocaeli ve Sakarya'nın çeşitli köylerinden gelen Yörükler bir mahalle kurmuştur. Buraya halk arasında Yörükler Mahallesi denir anca resmiyette Fatih Sultan Mehmet mahallesidir.
KÖYLERİN TAMAMI MANAV KÖYÜ İDİ
Derince'nin asıl yerlileri Kocaeli genelinde olduğu gibi Manav Türkleridir. Derince merkezde tek tek yerleşkelerde eskiden yaşıyorlar idi. Köylerin ise tamamı Manav köyüdür. Toylar, Kaşıkçı, Geredeli, Tahtalı, Terziler ve Karagöllü köyleri Derince'nin köyleridir.
EN BÜYÜK KÖYÜ ÇAVUŞLU
Çavuşlu köyü Derince'nin en büyük köyüdür. Karagöllü köyü içindeki Dümdüldek suyunun (Taş dökmeye yaradığı söyleniyor) olduğu mesire alanı çok fazla ziyaret edilir. İstanbul sınırında yer alır. Tahtalı köyünde ise büyük bir gölet vardır. Burası da hafta sonları Derince insanının piknik alanlarından biridir.
KÜRT KÖYÜ
Toylar köyünün yerlileri Manav Türkleri olmasına rağmen bugün köyde Van'dan göç edip gelen Kürtler çoğunluk durumundadır. Köy orman içinde küçük bir yerleşimdir.
EN KALABALIK OLAN YERLİ NUFUS
146 bin olan ilçe nüfusunun sadece 38 bini Kocaeli kütüğüne bağlıdır. 108 kadarı ise farklı illerden insanlardır. 8 bin 804 Karslı, 7 bin 625 Sakaryalı, 6 bin 907 Erzurumlu, 6 bin 545 Gümüşhaneli, 3 bin 835 Trabzonlu, 3 bin 797 Artvinli, 3 bin 329 Sivaslı, 3 bin 317 Düzceli, 3 bin 28 kişi ise Muşlu'dur. Bunlar ilk 10'da yer alan iller.
KÜRT NÜFUSUN YOĞUN OLDUĞU MAHALLE
İlçe genellikle göç almış bir ilçedir. Yine de en kalabalık grup Kocaeli yerlileridir. Dışarıdan göçler ile gelenlerin çok büyük kısmı Türklerdir. Kürtlerin fazla olduğu bir mahalle yoktur. Ancak sadece Fatih Sultan Mehmet mahallesinde %15-20 arası bir Kürt nüfusu mevcuttur. Yine en fazla Suriyeli nüfusu da bu mahallededir. Burada yerli nüfus Yörüklerdir. Yörükler mahallenin üst tarafında yaşamaktadır. Alt bölgesinde de Yörükler vardır ancak azınlık durumdadır.