Türkiye

Mahmudiye ilçesinin etnik yapısı

Eskişehir'e bağlı ufak bir ilçe olan Mahmudiye ilçesinin etnik yapısını inceledik.

20 Kasım 2020 Saat: 18:35
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 6.384 kez okunmuştur

Mahmudiye ilçesinin etnik yapısı
Mahmudiye ilçesinin etnik yapısı

Mahmudiye ilçesi Eskişehir sınırları içerisinde yer alan ufak bir ilçedir. İlçe Osmanlı Padişahı 2 Mahmut devrinde Kafkas Göçmeni Çerkesler için vakfedilmiştir. Bu sebeple ilçenin ismi Mahmudiye'dir.

ÇERKES NÜFUSU AZALDI

Mahmudiye ilçesi ufak bir ilçedir. İlçe Merkezinin kurulurken Çerkesler için kurulduğunu söylemistim. Çerkesler için kurulmuş olsa da ilçe merkezi haline dönüştükten sonra etrafından göç aldığı için ve memur nüfusu da eklenince bugün ilçe merkezinde Çerkes nüfusu oldukça azalmıştır. Etraftaki yerleşimlerde Çerkes nüfusu olmadığı için Çerkes nüfusu artamamıştır.

EN FAZLA TATAR VAR

Mahmudiye ilçesi Eskişehir'in bütün ilçelerinde olduğu gibi Türk nüfusun çoğunluk olduğu bir ilçedir. İlçede en fazla yerleşim ve nüfusa Kırım Tatarları sahiptir. Yine Mahmudiye ilçesinde Sünni ve Alevi Türkmen nüfusu da Tatar Türklerinin nüfusuna yakın orandadır. Yeşilyurt, Topkaya, Kaymazyayla köyleri Alevi köyleridir.

SURUÇ GÖÇMENİ YÖRÜKLER (TÜRKMENLER)

Balcıkhisar köyü ise Suruç Göçmeni bir Türkmen yerleşimidir. Suruç göçmeni olduğu için etrafta Kürt olarak anılmaktadır. Ancak koydekiler Suruç Göçmeni Yörük olduklarını söylemektedirler. Bugün dahi Suruçta 10'a yakın Yörük-Türkmen yerleşimi vardır.

AĞRI GÖÇMENİ KÜRTLER

Yine Mahmudiye ilçesinde Bulgaristan göçmenlerinin yerleşimleri vardır. Birkaç köy ve ilçe merkezinde nüfusa sahiplerdir. Ancak Bulgaristan Göçmeni Türkler için kurulan en büyük yerleşim olan İsmetpaşa yerleşimi bugün Kürt yerleşimi olmuştur. Ağrı göçmeni Kürtler İsmetpaşa mahallesine yerleşmişlerdir. Burada az sayıda Bulgaristan Göçmeni Türk kalmıştır. Bulgaristan Göçmeni Türkler genellikle etraftaki köy ve ilçe merkezine taşınmışlardır. Buraya yerleşen Kürtlerin neden geldiği ve Türklerin de bu yerleşimden çıktıklarını bilmiyorum.

İSMİN KÖKENİ

Şunu da belirtmek gerek ki Mahmudiye, Hamidiye, Suadiye, Arifiye, Maşukiye gibi yerleşimler ve sonu iye diye biten yerleşimler Padişahlar veya üst düzey Osmanlı yöneticilerinin veya zenginkerinin vakfiyesidir. Bu sebeple vakfedenin isimleriyle anılır. Ve bu yerleşimlerin yerlisi olanlar ya Kafkas Göçmeni ya da Balkan Göçmenidir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız