Kırşehir ilimiz İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Türk nüfusun yoğun yaşadığı bir il olan Kırşehir'de az sayıda Kürt nüfus da yaşamaktadır.
Kırşehir ilimiz İç Anadolu Bölgemizde yer almaktadır. Kırşehir ilimiz sürekli göç veren ve nüfusu azalan bir ilimizdir. Son yıllarda bu göçler durmamış aksine devam etmektedir. En yakın Metropol olan Ankara’ya yoğun göç vermektedir. Kırşehir merkez hariç diğer ilçelerin nüfusu her yıl azalmaktadır. Sadece merkez ilçenin nüfusu artmaktadır.
Kırşehir ilimiz Türk nüfusunun yoğun olduğu bir ilimizdir. İl merkezi dahil bütün ilçelerde Türk nüfusu çoğunluktadır. Türkmen Aşiretleri ve Yörükler Türk nüfusunun ana gövdesini oluşturur. Tatar Türkleri, Ahıska Türkleri, Kıpçak Türkleri ve Terekeme Türkleri de Kırşehir’de yaşayan Türk nüfusun içindedir. Kırşehir’de yaşayan Türkmen Aşiretlerinin önemli bir kısmı Varsak Türkmenleridir.
Kentte yaşayan Kıpçak Türkleri Kaman ilçesinin eski kurucularından sayılmaktadır. Türkmenlerle iç içe geçtikleri için diğer bölgelerdeki Kıpçak Türkleri ile farklılık gösterebilirler.
ABDALLAR
Kırşehir’de Abdallar olarak geçen grup Çepni Türkleridir. Abdallar eskiden Alevi inancına sahipken bugün çoğu Alevi inancını terketmiştir. Pir Sultan Abdal Alevi inancında önemli bir yer tutar. Buradaki Abdallar da Pir Sultan Abdal ile aynı soydan geldiklerini söylemektedir. Abdalların Alevi inancını terketmiş olmaları çok ilginçtir. Yakın bir zamanda hayata gözlerini yuman ünlü sanatçımız Neşet Ertaş'ta Abdal'lardan idi. Akrabaları Sünni inanca göre defnedilmesini istemişti. Abdalları Alevi olarak bilenler için bu durum garip karşılandı.
TATARLAR
Kaman ve Akçakent ilçelerinde çok sayıda Kırım Tatarı yaşamaktadır. Nogay Tatarları denilen bir grup ta Çiçekdağı ilçesindeki Nogaykızık köyünün kurucularıdır. Yine Çiçekdağı ilçesinde Kara Tatarlar denilen bir Türk topluluğu vardır. Kara Tatarlar Timur’un ordusuna katılıp Osmanlı’ya karşı savaşması ile ünlüdür. Bugün Şırnak’ta ki Tatar Aşireti Kara Tatarlar olarak geçen Türk topluluğudur.
Kırşehir’de Ahıska Türkleri de yaşamaktadır. Bugün Ahıska dediğimiz bölgenin büyük kısmı Gürcistan sınırlarında yer aldığı için ve Ahıska Türklerinin en fazla ilişki halinde olduğu grup geçmişte Gürcüler olduğu için Ahıska Göçmenlerine Gürcüoğulları denmiştir. Bu isimle anılanlar Ahıska Türkleridir.
ÇOĞU TÜRK BOYU YAŞIYOR
Kırşehir genelinde onlarca Türkmen ve Yörük Aşireti bulunur. Bu aşiretlerin soyu, Günhan, Kayı, Karaevli, Bayat, Yaparlı, Döğer, Avşar, Yıldızhan, Bayındır, Gökhan, Peçenek, Çepni, Çavuldur, Kınık, Yıva, İğdir, Büğdüz gibi Türk boylarından gelmektedir. Görüldüğü gibi Kırşehir’de neredeyse 24 Oğuz Boyunun tamamının yerleşimi mevcuttur. Kırşehir’de yaşayan Yörüklerin bir kısmı 1900’lü yılların başında Kırşehir’e gelmiştir.
1965 NÜFUS SAYIMI
1965 sayımlarında Kent nüfusunun %94.2 si Anadil olarak Türkçeyi seçmiştir. %5.7 ise Anadil olarak Kürtçeyi seçmiştir. Sayı olarak yazacak olursak 185 bin 489 kişi Türkçe, 11 bin 309 kişi Kürtçe konuştuğunu söylemiştir.
KIRŞEHİR KÜRTLERİ
Kırşehir’de yaklaşık olarak %5 ile %6 arasında bir Kürt nüfusu da vardır. Kürt yerleşimleri 1700’lü yılların sonu ile 1800’lü yılların sonu arasında bu bölgeye Osmanlı Devleti tarafından sürgün edilerek yerleştirilmiştir. Buradaki Kürt nüfus Reşvan(Rişvan) Aşiretindendir. En kalabalık oldukları ilçe Boztepe ilçesidir. Bu ilçenin nüfusu çok azdır. 2019’da nüfusu 5 bin civarıdır. İlçe nüfusunun %20 kadarı Kürttür.
Boztepe’den sonra ise Kırşehir Merkez ve Çiçekdağı ilçelerinde yaşamaktadırlar. Bu ilçelerde %5 civarı nüfusları mevcuttur. Mucur ve Kaman ilçelerinde ise %2 civarı nüfusları vardır. Akçakent ve Akpınar ilçelerinde yok denecek kadar az nüfusları vardır.
RİŞVANLI AŞİRETİ TÜRKMEN Mİ?
Kırşehir Kürt nüfusunun mensubu olduğu Rişvan Aşireti başka bölgelerde Türkmen Aşireti olarak ta geçmektedir. Hatta Türkmen şenlikleri dahi düzenlemişlerdir. Gaziantep'te ki Rişvan Aşireti her yıl Türkmen dernekleri ile birlikte şenlik düzenlemektedir.