Hatay'a bağlı olan ve Türkmen nüfusun oldukça fazla olduğu bir ilçe olan Kırıkhan ilçesinin etnik yapısını inceledik.
Kırıkhan 120 bin civarı nüfusu ile Hatay'ın en fazla nüfusa sahip 6'ıncı ilçesidir. İlçe nüfusunun büyük bir bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır. İlçede Sünni Araplar, Kürtler ve az sayıda Çerkesler yaşamaktadır. İlçe nüfusunun en az %80 civarı bir nüfusu Türklerden oluşmaktadır.
Kırıkhan ilçesinde ilçe merkezi dahil köylerde Türk nüfusu çoğunluktur. Çoğunluğun da ötesinde %80 civarı nüfusu Türkmenler ve Yörükler oluşturmaktadır.
Kırıkhan'da yaşayan Türkleri, Karakeçili Türkmenleri, İran Göçmeni Beğdili Türkmenleri, Avşar Türkleri, Reyhanlı Türkmen Aşireti ve Yörükler olarak söyleyebiliriz.
TRABZON GÖÇMENLERİ
İlçe Merkezindeki mahallelerden biri olan 408 evler mahallesi Trabzon'da ki bir selden etkilenenler için kurulmuştur. Günümüzde bu mahallede Kürt nüfusu da vardır.
HRİSTİYAN ARAPLAR TERK ETTİ
Kurtsoğuksu kasabası eskiden Hristiyan Araların yaşadığı bir yerleşimdi. Bölge Fransa kontrolündeyken Kırıkhan ilçesinin nüfusunun %11'i Hristiyan olarak gösterilmiştir. Günümüzde Hristiyanlar genelde yurtdışına göç etmiştir. Yerlerine çevredeki Türkmen köylerinden insanlar yerleşmiştir. Şu an yaşayan Hristiyan var mı bilinmiyor.
SÜNNİ ARAPLAR İKİNCİ SIRADA
İlçede Türk nüfusundan sonraki kalabalık olan nüfus Sünni Araplardır. Sadece Arapların yaşadığı köyler de vardır. Türk ve Arap nüfusun bir arada yaşadığı köyler de vardır. İlçe nüfusunun %10 civarı bir nüfusu oluştururlar.
ÜÇÜNCÜ SIRADA KÜRTLER
Kırıkhan ilçesinde Kürtler de yaşamaktadır. 3 köyde çoğunluk olmakla birlikte birkaç köyde daha Kürt nüfusu yaşamaktadır. İlçe merkezinde de Kürt nüfusun olduğu mahalleler vardır. Kürtler ilçedeki üçüncü kalabalık etnik unsurdur.
ÇERKESLER DE VAR
İlçede az sayıda Çerkes nüfusu da vardır. Sucuköy eskiden Çerkes yerleşkesi idi. Ancak günümüzde Çerkesler ilçe merkezine yerleşmiştir. Şimdi köyde Beğdili Türkmenleri ve Sünni Araplar yaşamaktadır.