İç Anadolu Bölgemizde bulunan ve halkının ticaretteki başarılı olmasıyla meşhur olan Kayseri ilimizin etnik yapısını inceledik
Kayseri ilimiz İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir kentimizdir. Türkiye'nin en kalabalık 14'üncü İç Anadolu'nun ise üçüncü kentidir. Kent aynı zamanda İç Anadolu'da ki Sanayi'nin kalbi konumundadır.
Kayseri ilimizin çok eski yerleşim birimlerine sahiptir. Bu açıdan tarihi bir kenttir. Ancak biz Kayseri'yi bu anlamda değil de etnik çeşitlilik bakımından değerlendireceğiz.
Kayseri ilinde genellikle Avşar Türkmenleri ile Çerkes nüfusun kent hakimiyetine çalıştığı bir ildir. Tabiki kentteki Çerkes nüfusu Avşarlara göre çok azdır. Ancak Çerkesler de birçok alanda başarılı olarak bu açığı kapatmaktadır.
Kayseri ilimizin Merkez dahil neredeyse bütün ilçelerinde Avşar Türkmenleri yaşamaktadır. Kayseri'de ki Türk nufusunu inceleyecek olursak en kalabalık olanlar Avşarlardır. Avşarlardan sonra gelen Türk nüfusa da bakalım isterseniz.
Varsak Türkmenleri, Halaç Türkleri, Ahıska Türkleri, Yörükler, Karapapak Türkleri, Türkmen Alevileri, Yerli Türkler, Erzurum Oltu ve Horosan Göçmeni Türkmenler, Kars Göçmeni Türkmenler, Bulgaristan ve Yunanistan Göçmeni Türkler.
Yani Kayseri'de birçok Türk halkı bir arada yaşamaktadır. Kentte çok sayıda Kafkas Göçmeni nüfusu vardır. Bunların en kalabalık olanı Çerkeslerdir. Çerkes nüfusu genellikle Kabardey'dir. Bu nüfus genellikle Kayseri'nin kuzeydoğu kısmında toplanmıştır. Yani Pınarbaşı ilçesi en kalabalık Çerkes nüfusunun toplandığı ilçedir. Diğer ilçelerde pek fazla Çerkes nüfusu yoktur.
Kafkas Göçmeni nüfus içerisinde Abhazlar da vardır. Çerkes nüfusu kadar olmasa da az sayıda Abhaz yerleşimi de vardır.
Karapapak Türkleri ve Ahıska Türkleri de Kafkas Göçmenidir. Ancak Ahıska Türkleri yine Türkiye içi göç ile buraya gelmişlerdir. Artvin ilimizden göçlerle Kayseri'ye gelmiştir Ahıska Türkleri.
Kayseri'de az sayıda Kürt yerleşimi de vardır. Birkaç tane Sünni Kürt köyü vardır. Bunlardan bir tanesi Erzurum Karayazı ilçesinden gelerek Kayseri'ye yerleşmiştir. Sarız ilçesinde Sinemilli ve Koçgiri Aşiretlerine mensup Kürtçe konuşan Alevi köyleri de vardır. Ancak bu köylerden özellikle Sinemilli Aşiretine bağlı olan köyler Kürtçe bilmelerine rağmen Türkmen olduklarını söylemektedir. Tarihi kayıtlar da bunu doğrulamaktadır.
Kayseri ilimizde etnik olarak karışık olan bazı ilçeleri inceleyelim.
Sarız ilçesi Türkmen nüfusunun çoğunluk olduğu bir ilçedir. Sünni ve Alevi Türkmen köyleri vardır. Çok sayıda Alevi köyü vardır. Bu köylerin bazıları Türkçe konuşurken bazıları da Kürtçe konuşmaktadır. Kürtçe konuşan Alevi Köylerinden bazıları Sinemilli Aşiretinden bazıları da Koçgiri Aşiretindendir. Bazı köyler Maraş'tan buraya goçmuslerdir.
Sarız ilçesinde bir tane Çerkes yerleşimi vardır. Köyün ismi Karakoyunlu'dur. 93 harbinden sonra Erzurum'un Oltu ilçesinden Sarız'a göç edip yerleşen Türk nüfusu da vardır.
Pınarbaşı ilçesi Avşar ve Çerkes nüfusunun yakın olduğu ilçedir. Merkezde ve köylerde Türk nüfusu çoğunluktadır. Ancak Çerkes ve Çeçen nüfusu %40'a yakın bir orandadır. Merkez'de mi Çerkes nüfusu Güney Mahallesinde toplanmıştır.
İlçede Artvin Göçmeni Ahıska Türkleri, 93 Harbinden Kars'tan gelen Türk Muhacirleri, Karapapak Türkleri ve Bulgaristan Göçmeni Türk muhacirlere de bu ilçede köyü olan gruplar içerisindedir. Pınarbaşı ilçesinde az sayıda Türkmen Alevi yerleşimi de vardır.
Develi ilçesinde de Türk nüfusu çoğunluktadır. Ahıska Türklerinin yerleşmiş olduğu köyler de mevcuttur. İlçede az sayıda Türkmen Alevi köyü ve birkaç tane de Kürtçe konuşan Alevi köyü vardır.
Yahyalı ilçesi Kayseri'de ki Varsak Türkmenlerinin çoğunlukta yaşadığı bir ilçedir. Köylerin ve ilçe merkezinin çoğunluğu Varsak Türkmenlerinden oluşmaktadır.
İlçede Aydın Göçmeni Yörükler de yaşamaktadır. Bu Yörüklere Honamlı Yörükleri denilmektedir. Ayrıca Karakoyunlu Aşiretinden Yörük yerleşimi de vardır.
İlçede Yunanistan Göçmeni Türk nüfusunun yaşadığı yerleşim de mevcuttur. Ayrıca Erzurum Horosan'dan gelip Yahyalı'ya yerleşen Türkmen köyü de mevcuttur.
İlçede yine Erzurum'un Karayazı ilçesinden gelen Kürtlerin yaşadığı bir köy de vardır. Ancak koyun kurucuları Kürtler değil Yörüklerdir. Köyde Türk ve Kürtler bir arada yaşamaktadır.
Kayseri Alevi nüfusu hakkında bilgi verelim. En kalabalık Alevi nüfusu Sarız ilçesindedir. Buradaki Alevi nüfusunun bir kısmı Türkçe konuşurken bir kısmı Kürtçe konuşmaktadır. Ancak Sinemilli olanlar kendilerini Türkmen olarak görmektedir.
Sarıoğlan, Tomarza, Yeşilhisar Ve Pınarbaşı ilçelerinde ki Alevi yerleşimlerin tamamına yakını Türkçe konuşmaktadır.