Türkiye

Kastamonu'nun etnik yapısı ve yaşayan Türk boyları

Kastamonu Karadeniz bölgesinde en fazla Türk boyunun yerleşkesi bulunan il konumundadır. Bu özelliği ile Türkiye genelinde de en başta geliyor. Bugün ve geçmişte yüksek oranda Türk nüfusu barındıran bir ilimizdir.

25 Mayıs 2020 Saat: 11:17
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 41.132 kez okunmuştur

Kastamonunun etnik yapısı ve yaşayan Türk boyları
Kastamonu'nun etnik yapısı ve yaşayan Türk boyları

Batı Karadeniz'de bulunan Kastamonu ilimiz Türk nüfus oranının en yoğun olduğu illerin başında gelir. Oğuz Boylarının birçoğunun Kastamonu'da yerleşim birimleri bulunmaktadır. Kastamonu'nun etnik yapısını yazarken aslında Kastamonu'da ki Türk boylarını yazmak çok daha doğru olur. Çünkü Kastamonu'da Türk nüfusu haricinde nüfus pek bulunmaz. 

 

Kastamonu'da 1927'yılı nüfus sayımında ve 1965 yılı nüfus sayımında Anadil olarak Ermeniceyi seçen yaklaşık bin kişi ve yine bin civarı Kürtçeyi Anadil olarak seçen kişi olmuştur. Bunun haricinde yine 1965 sayımında 185 kişi Çerkesçe’yi Anadil olarak seçmiştir. Bu da bir tane Çerkes köyü olduğunu gösterir. Bu köy de Devrekani ilçesine bağlı Belovacık köyüdür. Ermeniceyi Anadil olarak seçenlerin çoğu ise Taşköprü ilçesinde yaşayan Müslüman Ermeni ailelerdir. 

 

1927 ve 1965 nufus sayımına göre Türk olmayan nüfusun oranı %0.5 yapmaktadır. Türk nufus oranı  %99.5'tir. Kastamonu ilimiz dış göç alan bir il olmadığı için bu nufus oranının pek değişmediği ortadadır. Şimdi Kastamonu ilimize 1453 ile 1660 yılları arasında yerleşen Türk boyları ve cemaatlerini yazalım. Yusuf Halaçoğlu'nun çalışmasından faydalanılmıştır. 

 

İLÇELERE YERLEŞEN TÜRK BOYLARI

 

Devrekani ilçesine, Avşar Türklerinden 1 köy yerleşimi, Büğdüz Boyundan 1 köy yerleşimi, Çepni boyundan 5 köy yerleşimi, İğdir Boyundan 2 köy yerleşimi, Kınık boyundan 1 köy yerleşimi ve Salur boyundan 1 köy yerleşimi olmuştur. Salur boyu Oğuz Türkçesini konuşan ve bugün Çin'in Doğu Türkistan bölgesi dahil birçok bölgesinde yaşayan bir Türk boyudur. Oğuz Türkçesiyle konuşan en doğuda yaşayan Türk boyu olma özelliği vardır. 

 

Taşköprü ilçesine, Avşar Türklerinden 9 köy yerleşimi, Dodurga Boyundan 2 köy yerleşimi, Döğerli boyundan 1 köy yerleşimi, Kayı boyundan 6 köy yerleşimi, Kızık boyundan 8 köy yerleşimi, Yıva boyundan 14 köy yerleşimi, Yüreğir boyundan 6 köy yerleşimi olmuştur. 

 

Araç ilçesine, Avşar Türklerinden 1 köy yerleşimi, Bayad boyundan 1 köy yerleşimi, Çepni boyundan 2 köy yerleşimi, Eymür boyundan 2 köy yerleşimi, Karayörük Cemaatinden 1 köy yerleşimi, İğdir boyundan 3 köy yerleşimi, Kayı boyundan 2 köy yerleşimi, Yıva boyundan 1 köy yerleşimi, Yüreğir boyundan bir köy yerleşimi olmuştur. 

 

Kastamonu merkezine ise Çavundur boyundan 2 köy yerleşimi, Dodurga boyundan 3 köy yerleşimi, Karaevli Cemaatinden 2 köy yerleşimi(Yörükler) bulunmaktadır. 

 

Daday ilçesinde Avşar Türklerinin 1 köy yerleşimi, Eymür boyundan 2 köy yerleşimi, İğdir boyundan 2 köy yerleşimi, Kınık boyundan 3 köy yerleşimi ( Avcılar ve Hatun Saray köyleri bunlardan ikisidir), Sofucular cemaatinden 1 köy yerleşimi (Yörük vardır. Daday ilçesinde diğerlerinden farklı olarak bir tane Ekrad denilen 1 tane Kürt köyü vardır bu tarihlerde yerleşen.

 

Ayandan Kazası olarak geçen bir yer var. Bugün tam olarak neresi olduğunu anlayamadım. Burada da 7 Çepni yerleşimi mevcut. 

 

Küre ilçesine ise bu tarihlerde sadece Çepni Boyundan köy yerleşimleri olmuş. Bu köylerin ismi de mevcut. 

Kırlar köyü, Erek Bahaettin köyü, Sarnuç Köyü, İncesu köyü, Kepner Erük köyü, Çavuş Erüği köyü, Afşarabad köyü, Gakraz köyü, Surta korusu köyü, Ağulu köyü, Ödemiş köyü, Altı Öyük köyü, Kösrelik köyü, Balçıçak köyü, Alınca köyü, Kumasını köyü, Saray köyü, Boz Armud köyü, Erücek köyü, Taşmescit köyü, Yumacuk köyü, , Alınviranı köyü, Aydınlu köyü, Kafir Sanduğu köyü, Dere Öyücek köyü, Yeniler köyü, Akçam köyü, Karamük köyü, Arlanca köyü Çepni boyundan Türkler tarafından kurulmuştur.

 

Bugün Kastamonu'nun çok daha fazla ilçesi var. Neden hepsi yok diyebilirsiniz. Ama eskiden bu ilçeler muhtemelen bir köy veya kasaba olduğu için, ya da o tarihlerde kurulmadığı için isim olarak bu kaynakta adları geçmiyor. 

 

YORUMLAR

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 11 yorum yapılmıştır
soner 25.04.2024 10:35
ayandon sinop turkeli ve kastamonu catalzeytini kapsayan bir kaza
Göktuğ60 07.04.2024 11:02
Kastamonu nüfusu 1900 lerdeTürkiyenin en fazla nüfusu olan illerden bir tanesi .Ama simdi ülkenin en küçük illerinden birisi,yazık ...Bu illerde evlilik teşvik edilmeli,en az üç beş çocuk yetiştirmek lazım.Turklerin bu ülkede genç çoğunluğu tekrar ele geçirmesi gerekiyor.
Taha 05.03.2024 17:09
Abana hangi etnik köken kapsamında oluyor acaba?
Yılmaz 30.01.2024 00:46
Kastamonu İnebolu Türkmen yurdudur
Cide 18.01.2024 18:10
Cide hangi türk boyundan
Kürşad 12.11.2023 17:20
Hakan kardeş etnik köken yokta sana sanırım Türklük ağır geliyor ki yok ermeni yok Rum olabiliriz yazmışsın belki o dediklerin sensindir biz Yörük oğlu Türküz
Aslı 07.10.2023 14:05
Hakan, kes sesini. Herkes soyunu ve kökenini araştırabilir. Ben Türk olmaktan gurur duyuyorum. Sen Türk olmaktan rahatsızsan, bu senin soysuzluğundur.
Onur 14.04.2023 11:46
İnebolu Türkleri hangi boydan acaba ?
Hakan 21.03.2023 04:15
Taşköprü kızılkese küyü gerçek adı Kızıl Kilise mi? Her ne kadar türkler yerleşmiş olsa da yerli roma halkıyla iç içe geçtiğimiz gerçeğini inkar edemeyiz. Etnik köken kavgası yapmayın. Kastamonuluyum türküm diye övünürken ermeni ya da kürt kökenin olabilir. Trabzonlu türküm müslümanım imamım diye baskınlık yaparken rum hristiyan kökenli olabilirsin. Aslında ciddi bir arşiv kaydımız devletin elinde kodlanmış şekilde var. Dna testi yapsanız bir çok ettik kökeni kanımızda bqrındırdığımızı unutmayalım insanları ve hayvanları sevelim. Dünya sadece bizim için dönmüyor. Sevgilerle.
SuskuN 37Li 12.03.2023 21:42
Benim köyümede kızılkese derlerdi aile büyüklerim nereden geldiğimizi sorduğumda biz bilmeriz derlerdi.
Şengül Berberoglu 21.02.2023 02:41
Ayandan, Ayancık Türkeli ve Çatalzeytini kapsayan bölgenin eski adı. Kainvalidem o bölgedendi ve ayandon olarak bahsederdi.
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız