Kastamonu Karadeniz bölgesinde en fazla Türk boyunun yerleşkesi bulunan il konumundadır. Bu özelliği ile Türkiye genelinde de en başta geliyor. Bugün ve geçmişte yüksek oranda Türk nüfusu barındıran bir ilimizdir.
Batı Karadeniz'de bulunan Kastamonu ilimiz Türk nüfus oranının en yoğun olduğu illerin başında gelir. Oğuz Boylarının birçoğunun Kastamonu'da yerleşim birimleri bulunmaktadır. Kastamonu'nun etnik yapısını yazarken aslında Kastamonu'da ki Türk boylarını yazmak çok daha doğru olur. Çünkü Kastamonu'da Türk nüfusu haricinde nüfus pek bulunmaz.
Kastamonu'da 1927'yılı nüfus sayımında ve 1965 yılı nüfus sayımında Anadil olarak Ermeniceyi seçen yaklaşık bin kişi ve yine bin civarı Kürtçeyi Anadil olarak seçen kişi olmuştur. Bunun haricinde yine 1965 sayımında 185 kişi Çerkesçe’yi Anadil olarak seçmiştir. Bu da bir tane Çerkes köyü olduğunu gösterir. Bu köy de Devrekani ilçesine bağlı Belovacık köyüdür. Ermeniceyi Anadil olarak seçenlerin çoğu ise Taşköprü ilçesinde yaşayan Müslüman Ermeni ailelerdir.
1927 ve 1965 nufus sayımına göre Türk olmayan nüfusun oranı %0.5 yapmaktadır. Türk nufus oranı %99.5'tir. Kastamonu ilimiz dış göç alan bir il olmadığı için bu nufus oranının pek değişmediği ortadadır. Şimdi Kastamonu ilimize 1453 ile 1660 yılları arasında yerleşen Türk boyları ve cemaatlerini yazalım. Yusuf Halaçoğlu'nun çalışmasından faydalanılmıştır.
İLÇELERE YERLEŞEN TÜRK BOYLARI
Devrekani ilçesine, Avşar Türklerinden 1 köy yerleşimi, Büğdüz Boyundan 1 köy yerleşimi, Çepni boyundan 5 köy yerleşimi, İğdir Boyundan 2 köy yerleşimi, Kınık boyundan 1 köy yerleşimi ve Salur boyundan 1 köy yerleşimi olmuştur. Salur boyu Oğuz Türkçesini konuşan ve bugün Çin'in Doğu Türkistan bölgesi dahil birçok bölgesinde yaşayan bir Türk boyudur. Oğuz Türkçesiyle konuşan en doğuda yaşayan Türk boyu olma özelliği vardır.
Taşköprü ilçesine, Avşar Türklerinden 9 köy yerleşimi, Dodurga Boyundan 2 köy yerleşimi, Döğerli boyundan 1 köy yerleşimi, Kayı boyundan 6 köy yerleşimi, Kızık boyundan 8 köy yerleşimi, Yıva boyundan 14 köy yerleşimi, Yüreğir boyundan 6 köy yerleşimi olmuştur.
Araç ilçesine, Avşar Türklerinden 1 köy yerleşimi, Bayad boyundan 1 köy yerleşimi, Çepni boyundan 2 köy yerleşimi, Eymür boyundan 2 köy yerleşimi, Karayörük Cemaatinden 1 köy yerleşimi, İğdir boyundan 3 köy yerleşimi, Kayı boyundan 2 köy yerleşimi, Yıva boyundan 1 köy yerleşimi, Yüreğir boyundan bir köy yerleşimi olmuştur.
Kastamonu merkezine ise Çavundur boyundan 2 köy yerleşimi, Dodurga boyundan 3 köy yerleşimi, Karaevli Cemaatinden 2 köy yerleşimi(Yörükler) bulunmaktadır.
Daday ilçesinde Avşar Türklerinin 1 köy yerleşimi, Eymür boyundan 2 köy yerleşimi, İğdir boyundan 2 köy yerleşimi, Kınık boyundan 3 köy yerleşimi ( Avcılar ve Hatun Saray köyleri bunlardan ikisidir), Sofucular cemaatinden 1 köy yerleşimi (Yörük vardır. Daday ilçesinde diğerlerinden farklı olarak bir tane Ekrad denilen 1 tane Kürt köyü vardır bu tarihlerde yerleşen.
Ayandan Kazası olarak geçen bir yer var. Bugün tam olarak neresi olduğunu anlayamadım. Burada da 7 Çepni yerleşimi mevcut.
Küre ilçesine ise bu tarihlerde sadece Çepni Boyundan köy yerleşimleri olmuş. Bu köylerin ismi de mevcut.
Kırlar köyü, Erek Bahaettin köyü, Sarnuç Köyü, İncesu köyü, Kepner Erük köyü, Çavuş Erüği köyü, Afşarabad köyü, Gakraz köyü, Surta korusu köyü, Ağulu köyü, Ödemiş köyü, Altı Öyük köyü, Kösrelik köyü, Balçıçak köyü, Alınca köyü, Kumasını köyü, Saray köyü, Boz Armud köyü, Erücek köyü, Taşmescit köyü, Yumacuk köyü, , Alınviranı köyü, Aydınlu köyü, Kafir Sanduğu köyü, Dere Öyücek köyü, Yeniler köyü, Akçam köyü, Karamük köyü, Arlanca köyü Çepni boyundan Türkler tarafından kurulmuştur.
Bugün Kastamonu'nun çok daha fazla ilçesi var. Neden hepsi yok diyebilirsiniz. Ama eskiden bu ilçeler muhtemelen bir köy veya kasaba olduğu için, ya da o tarihlerde kurulmadığı için isim olarak bu kaynakta adları geçmiyor.