Kars merkezinde ve köylerinde yaşayan Türk ve Kürt nüfusunun dağılımını yazdık
Kars Merkezinde ve köylerinde Türk nüfusu çoğunluktur. Merkez de bazı mahallelerde Kürt nüfusun çoğunluk olduğu yerler olsa da %30 ile 35 arası bir nüfusa ancak sahiplerdir. Ancak yakın geçmişte merkezde Kürt nüfusu pek bulunmuyordu. Kars'ta Yerli diye tabir edilen Türkler, Terekemeler, Azerbaycan Türkler ve Ahıska Türkleri dışarıya daha fazla göç verdiğinden ve Kürtlerin daha fazla çocuk yapmasından kaynaklı olarak Kürt nüfusu yıldan yıla arttı. Ancak halen daha Türk nüfusa yaklaşmış sayılmazlar. Merkezde HDP'nin belediye kazanmış olması Kürtlerin çoğunluk olduğu anlamına gelmez. Çünkü diğer partilerin hepsi de birbirine yakın oy aldı. Kürtler ise HDP'ye yüklendiği için az bir farkla belediyeyi kazandı.
Merkezde bazı mahallelerde Kürt nüfusu çoğunluk olsa da çoğu mahallede Türk nüfusu çoğunluktur. Ancak Türk nüfusu Kürtlere göre daha fazla dışarıya göç vermektedir. Bu durum Türk nüfusun gelecekte daha da azalabileceğini göstermektedir.
Şimdi Kars'ın merkez ilçesine bağlı köylerde hangi grubun yaşadığını yazacağız. Bunları yazmadan önce iki köyü ekleyelim bunlar Kars'ta ki eski Alman köyleri.
*Paşaçayırı diye Alman köyü vardı. Şimdi hiçbir Alman yaşamamaktadır) *Karacaören köyü de eski bir Estonya Göçmeni köyüdür. Çok az nüfus Alman kalmış olabilir.
TÜRK KÖYLERİ
*Akdere *Alçılı(Ahıska Türkü) *Ani(Ahıska Türkleri) *Ataköy(Terekeme köyü) *Atayurt(Terekeme köyü) *Ayakgedikler(Azerbaycan Türkleri ve Terekemeler) *Aydınalan(Kafkas Göçmeni) *Azat(Terekeme köyü) *Başgedikler(Azerbaycan Türkleri) *Bayraktar(Azerbaycan Türkleri) *Bekler *Boğatepe(Terekeme köyü) *Boğaz *Bozkale(Terekeme köyü) *Bulanık(Ahıska Türkü) *Büyükaküzüm(Azerbaycan Türkleri) *Cumhuriyet *Paşaçayırı(Eski bir Estonya Göçmeni Alman yerleşimi, az sayıda Alman kalmış olabilir. Türkler çoğunluktur, az sayıda Kürt te vardır) *Çağlayan(Terekeme köyü) *Çakmak(Eski Malakan yerleşimi, Şimdi Terekeme köyü) *Çamurlu(Terekeme köyü) *Çorak *Davul(Terekeme köyü) *Derecik(Ahıska Türkleri) *Dikme(Terekeme köyü) *Eşmeyazı(Azerbaycan Türkleri, yarıya yakın nüfusu da Kürttür) *Hacıhalil(Türkmen Alevi) *Hacıveli(Terekeme köyü) *Hamzagerek(Azerbaycan Türkleri) *Hapanlı *Karaçoban(Azerbaycan Türkleri ve Terekeme Türkleri) *Karakale *Karakaş(Azerbaycan Türkleri) *Küçükboğatepe(Terekeme) *Küçükpirveli(Terekeme köyü) *Külveren(Azerbaycan Türkleri ve Terekeme Türkleri) *Kümbetli(En büyük köylerden biri. Terekeme köyü) *Maksutcuk(Terekeme köyü) *Mezra *Oğuzlu(Azerbaycan Türkleri) *Ortagedikler(Azerbaycan Türkleri) *Soylu(Azerbaycan Türklerinin yaşadığı köy) *Subatan(Yerli Türkler) *Tazekent(Azerbaycan Türkleri) *Yağıkesen(Azerbaycan Türkleri) *Yalçınlar(Azerbaycan Türkleri) *Yalınkaya(Terekeme köyü) *Yılanlı(Azerbaycan Türkleri)
KÜRT KÖYLERİ
*Alaca *Arazoğlu(Köy Azerbaycan Türklerinin yoğun olduğu köy iken zaman içinde Kürtler çoğunluk olmuştur) *Ağadeve *Akbaba *Arslanizi(Badıllı Aşiretinden Türkmen olmalarına rağmen Kürtçe konuşmaktadırlar) *Başkaya *Borluk(Kürt ve Terekeme, Kürtler çoğunluk) *Çerme *Çığırgan *Esenkent(Köyün kurucuları Azerbaycan Türkleridir, ancak şimdi Kürtler çoğunluk olmuştur, 3 te biri Türktür) *Esenyazı(Köy aslında Türkmen olan Badıllı Türkmenlerindendir. Ancak Kürtçe konuşmaktadırlar) *Gelirli *Güdeli *Halefoğlu *Hasçiftlik *Kocabahçe(Türkmen Badıllı Aşiretinden olmalarına rağmen Kürtçe konuşmaktadırlar) *Kozluca(Köyü Azerbaycan Türkleri kurmuştur, ancak günümüzde Kürtler yaşamaktadır) *Küçükyusuf(Badıllı Türkmen Aşiretinden olmalarına rağmen Kürtçe konuşmaktadırlar) *Ölçülü (Büyük bir köy. Tamamına yakını Kürt) *Tekneli(Terekeme köyü idi, Kürtler köye sonradan yerleşip çoğunluk olmuştur) *Söğütlü *Üçbölük *Verimli(Türkmen Badıllı Aşiretinden olmalarına rağmen Kürtçe konuşmaktadırlar) *Yücelen