Sakarya'ya bağlı bir ilçe olan Karasu ilçesinin etnik yapısını inceledik. Türk, Çerkes, Abhaz, Gürcü gibi etnik kökenden insanlar Karasu'da yaşamaktadır.
Sakarya'nın Karadeniz sahilinde bulunan bir ilçesi olan Karasu 65 bin civarı nüfusu ile önemli bir sahil yerleşimidir.
Sakarya'ya bağlı olan ve etnik bakımdan çeşitli grupları bir arada barındıran bir ilçe olan Karasu'yu incelemeye başlayalım.
Öncelikle Karasu ilçesinde Türk nüfusu baskın olan taraftır. Hem yerli nüfus içinde hem de dışarıdan gelen nüfus içinde Türkler aşırı çoğunluk olan taraftır.
İlçe merkezinde Manavlar, Karadeniz Göçmenleri ve Kars Göçmeni Türkler ağırlıklı olarak yaşamaktadır.
İlçede Türk nüfusun yanı sıra Çerkes, Abhaz, Boşnak, Gürcü yerleşimleri de mevcuttur. Ayrıca az sayıda Kürt göçmen nüfusu da vardır.
TÜRK NÜFUSUNU OLUŞTURAN GRUPLAR
İlçedeki Türk nüfusunu oluşturan gruplar şunlardır. Manavlar, Yörükler, Balkan Göçmeni Türkler ve Karadeniz Göçmeni Türkler ilçedeki Türk nüfusu meydana getirmektedir.
MANAV YERLEŞİMLERİ
Manavpınarı, Hürriyet, Akkum, Darıçayırı, Kuyumculu, Gölköprü, Resuller gibi köyler manav köylerinin başlıcalarıdır. Karasu ilçesinin yerli nüfusu olarak Manav'ları gösterebiliriz.
YÖRÜKLER
Sakarya genelinde ki Yörük nüfusunun büyük bir kısmı Karasu'da toplanmıştır. Denizköy buradaki Yörüklerin merkezidir. Dernekleri de Denizköy'dedir. Buradaki Yörükler genellikle Aydın Göçmenidir. Bununla birlikte Geyve ve Bursa tarafından gelen Yörükler de burada yaşamaktadır.
Denizköy'den ayrılan Karamüezzinler ve Camitepe köyü de Yörük köyüdür. Darıçayırı köyünde de 200 civarı bir Yörük vardır. Manav, Yörük ve Karadeniz Göçmeni bir köydür. Not: Açarlar Langozu Denizköy ile Karamüezzinler köyünün arasındadır. Burası Sakarya'nın en turistik yerlerinin başında gelir. Belki de en turistik olanıdır.
BALKAN TÜRKLERİ
Muhacir köyleri: İlçede Balkan Göçmeni Türk yerleşimleri de oldukça fazladır. Hem Yunanistan Göçmeni hem de Bulgaristan Göçmeni Türklerin kurduğu köyler mevcuttur. *Kancalar köyü: Bulgaristan Göçmenleri. *Taşlıgeçit(Yunanistan Göçmeni Türkler) *Subatağı (Az sayıda Yörük te vardır).
KARADENİZ GÖÇMENLERİ
Limandere köyü Trabzonluların yaşadığı bir köydür. Karasu'da birçok köyde Karadeniz Göçmenleri kiminde az sayıda kiminde de çoğunluk olarak yaşamaktadır. Konacık, Ardıçbeli, Karanlıkdere ve Çatalüvez köyleri de sadece Karadeniz Göçmenlerinin yaşadığı bir köydür.
GÜRCÜ KÖYÜ
İlçede bir tane Cveneburi denilen Acara Göçmeni Gürcü köyü de vardır. Aziziye köyü Gürcü köyüdür. Sakarya'da ki Gürcü yerleşimleri ekseriyetle Hendek ilçesindedir.
BOŞNAK KÖYÜ
Kurumeşe köyü Karasu'da ki tek Boşnak yerleşkesidir. Karasu'yun birçok köyünde olduğu gibi burada da Karadeniz göçmeni aileler de yaşamaktadır. Köy zamanında Abhazlar için kurulmuştur. Abhazlar taşındı. Şimdi Boşnak, Yunanistan Göçmeni Türkler ve Karadeniz Göçmenleri yaşamaktadır.
ABHAZ KÖYLERİ
Karapınar köyü ve Adatepe köyü Abhazların yaşadığı bir köydü. Adatepe Şimdi Abhazlar ile birlikte Karadeniz göçmenleri de köyde yaşamaktadır. Karadeniz Göçmeni olarak söylediklerimizin tamamına yakını Türktür. Gürcü ve Laz çok azdır.
ÇERKEŞ KÖYÜ
İhsaniye köyü Karasu'da ki tek Çerkes köyüdür. Köyde şimdi Karadeniz Göçmenleri ile Çerkesler bir arada yaşamaktadır. İhsaniye köyü Denizköy gibi sahilde kurulmuş bir yerleşimdir ve Karasu merkeze yakındır. Bu sebeple de göç almıştır.
HEMŞİN GÖÇMENLERİ
Rize tarafından gelme insanların içinde Hemşin yöresinden gelenler de vardır. Paralı ve Esentepe köyünün bir mahallesi Hemşin Göçmenidir. Kendileri Türkçe dışında bir dil bilip bilmediklerini öğrenemedim. Hemşinlilerin büyük kısmı sadece Türkçe konuşur bu sebeple Hemşinli tanımını bir etnik köken olarak söylemek doğru olmaz.