Türkiye

Karabük'ün etnik yapısı

Karabük denilince çoğu kişinin aklına Safranbolu ilçesi, demir-çelik fabrikası ve futbol takımı gelir. Ancak biz Karabük'ün etnik yapısını inceleyeceğiz

13 Nisan 2020 Saat: 17:58
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 15.107 kez okunmuştur

Karabükün etnik yapısı
Karabük'ün etnik yapısı

Karabük 6 Haziran 1995'te il olmaya hak kazanmıştır. Çankırı'dan Ovacık ve Eskipazar, Zonguldak'tan ise Safranbolu, Yenice ve Eflani ilçelerinin birleşmesi ile oluşmuştur.

MAHALLE'DEN İL OLMAYA GİDEN YOL

 

Karabük merkez ise zamanında Safranbolu ilçesine bağlı Öğlebeli köyüne bağlı bir mahalle iken zaman içerisinde Karabük Demir Çelik fabrikasının burada kurulmasının etkisiyle nüfusu artmış ve zamanla önce belde sonra da il olmuştur. 

KÖKENLER

Türkler Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'yu yurt edinmiştir. Ancak bundan önce de Anadolu'nun birçok yerine yerleşmiş durumdaydı. Karabük te bunlardan biriydi. Malazgirt Savaşı'nda Selçuklu saflarına geçen ve Oğuz Türkü olanlar zamanında Karabük'te yaşamıştı. 

Selçuklu saflarına geçmeleri ise kullandıkları dil ve kıyafetlerden karşıdakilerin yani Selçuklu Ordusunun kendi soydaşları olduğunu anlaması olmuştur. Kendileri Hristiyan Oğuz Türkü olsa da soydaş oldukları için kendi dininden olmayanların yanına geçmiştir.

Malazgirt Savaşı öncesinde Karabük ve çevresinde yaşayan bir diğer Türk topluluğu ise Kıpçak Türkleridir. Fatih Sultan Mehmet zamanında Amasra ele geçirildiğinde bölgedeki Cenevizliler İstanbul'a gönderilirken Kıpçak Türkleri burada kalmıştır. 

GÜNÜMÜZ ETNİK YAPISI

Karabük ilimizin günümüzdeki etnik yapısına gelecek olursak Türk nüfusu %90 ile 95 arasındadır. Türk nüfusunun çoğunluğunu yerli Türkler oluşturur. Bununla birlikte Kafkas Göçmeni Türkler, Balkan Türkleri ve Yörüklerdir.

Safranbolu ilçesinde bulunan Yörük Köyü Karabük'ün ve Türkiye'nin en fazla turist toplayan tarihi bir yerleşim yeridir. Osmanlı Rus savaşından sonra Kafkaslardan çok sayıda Çerkes Osmanlı topraklarına akın etmiştir. O dönemden gelen Çerkesler den bir grubu da Karabük'e yerleşmiştir. 

İKİ KÜRT YERLEŞİMİ VAR

Karabük ilimizde iki tane de Kürt yerleşimi vardır. Cumayanı köyü ve Safranbolu'ya bağlı Gümüş mahallesi Kürt yerleşim isimleridir.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Etnikce Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız