Halfeti ilçesi Şanlıurfa il sınırları içerisinde yer alan tarihi bir yerleşim birimidir. İlçede Türkmen ve Kürt nüfusu yaşamaktadır.
Baraj altında kalan köyler, tekne turları ve tarihi yerleşimleri ile meşhur bir ilçemiz olan Halfeti'nin etnik yapısını ve Türk yerleşim birimlerini anlatacağız. Merkezin tamamına yakını Türkmenlerden oluşan bir ilçedir Halfeti.
Halfeti ilçesi Şanlıurfa il sınırları içerisinde yer alır. Nüfusu ise 42 bin civarıdır. Nüfusun çoğu köylerde yaşamaktadır. Bölge halkı daha çok Antep Şivesi ile konuşmaktadır.
Halfeti ilçesinde Kürt ve Türkmen nüfusu bir arada yaşamaktadır. Kürt nüfusu Türkmen nüfusundan biraz da olsa fazladır. %60'a %40 gibi bir nüfus dağılımı vardır diyebiriz. Hakfeti'nin eski yerleşiminin bir kısmı sular altında kaldığı için Yeni Halfeti diye bir yerleşim de kurulmuştur. Ancak Eski Halfeti'de de önemli bir nüfus yaşamaya devam etmektedir.
MERKEZDE TÜRKMENLER VAR
Eski Halfeti'nin nüfusunun tamamına yakını Türkmendir. Çok az Kürt nüfusu vardır. 3 Mahallesi vardır. Fırat, Rüştiye ve Şimaliye Mahalleleri. Bu mahallelerden en ufaği olan Rüştiye'de az sayıda Kürt nüfusu vardır.
Yeni Halfeti'de de Türkmen nüfusu çoğunluktadır Siyahgül Mahallesi ve Karaotlak mahalleleri vardır. Siyahgül Mahallesinin tamamına yakını Türkmendir, Karaotlak mahallesinin ise yarıdan biraz fazlası Kürt iken %40 civarı Türkmendir. Halfeti'de Maraş ve Kayseri civarından çok eski tarihlerde göç etmiş Köpekli Avşarları da yaşamaktadır. Bu Avşar nüfusunun bir kısmı Kürtçe konuşmaktadır.
BÜYÜKŞEHİR YASASI YARAMADI
Büyükşehir yasası geçmeden önce Halfeti'de hem CHP hem de sağ partiler sadece seçime girerdi ve kıyasıya yarış olurdu. Çünkü merkezde Kürt nüfusu yoktu. Ancak 2013'ten itibaren getirilen Büyükşehir Yasası ile HDP ilçede etkili olmaya başladı. Çünkü köy nüfusunun çoğunluğunu Kürtler oluşturuyordu. Türkmen köyleri de genellikle Gaziantep'e göç verdiği için Kürt siyaseti ilçede etkili olmaya başladı.
2013 yılında ilçe Merkezinin nüfusu 8538 iken köy nüfusu 31073 idi. Bu sebepten ötürü Türkmenler bir partiye oy vermeye başladı. Sebebi de Kürt siyasetinin ilçede hakim olmaması isteği. Çünkü PKK Halfeti'ye çok fazla önem veriyordu.
Büyükşehir yasasından önce bu bölgedeki nadir CHP belediyelerinden birisiydi. Aynı durum Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesi için de geçerli. Halfeti'nin PKK için önemli olduğunu söyledik. Çünkü PKK'nın kurucusu Halfeti'nin Ömerli köyündendir. Hatırlayacağınız üzere yakalanınca benim de annem Türk demişti. Belki de doğru diyordu.
APO'NUN KÖYÜNÜN ETRAFI TÜRKMEN KÖYLERİ
Ömerli Köyü biraz tepe bir yerdedir. Aşağısında ve yanlarında kalan köylerin tamamında Türkmenler yaşıyor. O köylerde çok az Kürt nüfusu var. Kürt köyleri Ömerli'nin arka tarafından sonra başlıyor. Ayrıca Ömerli köyünün de 4 te biri Türkmenlerden oluşuyor.
MÜSLÜM GÜRSES'İN KÖYÜ DE TÜRKMEN
Arabesk müziğin duayeni Müslüm Gürses'te Halfeti'li. Ailesinin köyü Fıstıközü de bir Türkmen köyü. Şimdi de Halfeti'de ki Türkmen yerleşimlerini yazalım.
TÜRKMEN KÖYLERİ
Özmüş(Türkmen) Hilalli(Türkmen-Kürt) Macunlu (Türkmen-Kürt) Kavaklıca(Türkmen) Savaşan (Türkmen) Gözeli(Türkmen),Argaç(Türkmen) Fıstıközü(Türkmen, Müslüm Gürses'in köyüdür) Çebekoğlu(Türkmen) Saylakkaya(Avşar Türkleri), Durak(Türkmen) Erikli(Türkmen) Ortayol(Türkmen) Argıl(Türkmen) Çakallı(Çakallı Avşar yerleşimi, köy halkı Kürtçe konuşur) Balaban (Türkmen), Gülaçan(Türkmen, Kürt) Altınova (Türkmen-Kürt karışık. Kürtler çoğunluktur) Beyburcu(Türkmen) Aşağıgöklü(Türkmen-Kürt)
Halfeti'de ki Türkmen nüfusu sadece bu köylerde değil. Diğer yerleşimlerde de mevcut. Türkmen ve Kürt nüfusu birçok köyde bir aradadır. Bazılarında Kürtler bazılarında Türkmenler çoğunluktur.