Karadeniz Bölgesinin, Doğu Karadeniz Bölümde yer alan Giresun ilimizin etnik yapısı hakkında bilinen ve bilinmeyenleri yazdık
Giresun ilimiz Karadeniz Bolgesinde yer alan bir ilimizdir. Karadeniz Bölgesi ve özellikle de Doğu Karadeniz bölümü ile alakalı etnik bir konu konuşulduğunda özellikle buralarda yaşamayan insanlar bu bölgeler ile alakalı hemen burada Lazlar yaşar tezini savunur. Ancak bu durum hiç dogru olmayan bir durumdur. Bu tabir özellikle Trabzon gibi Giresun icin de kullanılan bir tabirdir. Giresun'da Laz nufusu yaşamamaktadır.
VİLAYETİ ÇEPNİ
Giresun İlimiz Osmanlı Döneminde olduğu gibi bugün de Türk nüfusunun çoğunlukta olduğu bir ilimizdir. Osmanlı Döneminde Oğuz Boylarından biri olan Çepnilerin yaşadigi vilayet olan Vilayet-i Çepni ismi kullanılmıştır.
ÇEPNİLER HAKİM KÜLTÜR
Giresun ilimizde ekseriyetle Çepni Türkleri yaşamaktadır. Bunun haricinde Osmanlı zamanında Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden aileler de Giresun'a yerleşmiştir. Ancak hakim kültür tamamen Çepni kültürüdür.
GÜRCÜLER DE YAŞIYOR
Giresun'da Türklerin haricinde yerli olarak yaşayan diğer halk ise Gürcülerdir. Gürcüler 93 harbinden sonra Kafkaslardan gelip Giresun'a yerleşmişlerdir. Giresun ilimizde ise baslıca Gürcü yerleşim yerleri şunlardır: Merkez; Anbaralan, İnişdibi Muhacir Mahallesi, Taşhan Muhacir Mahallesi, Dereli; Akkaya (Başçukur), İçmesuyu, Bulancak; Damudere, Tepeköy, Tokmaden, Yeşiltepe, Tepeören, Odadüzü, Karaağaç, Hacet, Güneyköy, Keşap; Kurbanpınarı.
ALEVİ NÜFUS TA YAŞIYOR
Giresun'da yaklaşık 11 tane Alevi yerleşimi bulunmaktadır. Çamoluk ilçesinde 6, Şebinkarahihar'da 3, Dereli ilçesinde de 2 tane köy Alevi köyüdür. Aslında Giresun nufusunun çoğunluğunu oluşturan Çepniler eskiden Alevi idi. Sonradan Sunnileşmişlerdir. Bugun Alevi nüfusunun bu kadar az olması Alevilerin Sunnileşmesinden kaynaklanmaktadır.