Çorum ilimizi daha çok Karadeniz'de mi yoksa İç Anadolu'da mı tartışmaları ile hatırlarız. Ancak biz bu tartışmaya hiç girmeden etnik yapısını inceleyeceğiz
Çorum'u etnik nüfus bakımından inceleyecek olursak Türk nüfusunun çok yoğun olduğunu görebiliriz.
Aslında Türk nüfusunu incelerken Sünni ve Alevi Türk nüfusunu incelemek daha doğru olabilir. Çünkü Çorum'da ciddi miktarda Türkmen Alevi nüfusu mevcuttur. Hem Çorum Merkezde hem de birçok ilçede yoğun Alevi nüfusu mevcuttur.
Bir ilçenin köylerinde çoğunluk ve başka bir ilçenin de merkezinde Sünni nüfus ile yakın orandadır. Onun haricindeki ilçelerde Sünni Türk nüfusu daha fazladır. En kalabalık Alevi nüfusu Çorum Merkezde toplanmıştır. Merkezde tamamına yakını Alevi nüfusun yaşadığı birçok mahalle mevcuttur.
Aynı Türk boyuna mensup olup hem Sünni hem de Alevi olan çok sayıda yerleşim de mevcuttur Çorum'da. Bu bakımdan da enteresan bir ildir.
Türk nüfusu haricinde Çorum'da toplam nüfusta %5 gibi bir nüfusa tekabül edecek Kürt nüfusu da mevcuttur. Bu Kürt nüfusu Osmanlı Döneminde Çorum'a yerleştirilmiş olan bir nüfustur. Yakın tarihte iş için gelen bir Kürt nüfusu değildir. Konya ve Kırşehir gibi şehirlere aynı tarihlerde gelen Kürt nüfusun aksine buradaki Kürt nüfusu daha fazla devletçidir.
Aslında Kürt nüfusu içinde gösterilen nüfusun bir bölümü Kürt değildir. Doğudan geldikleri için bir kısmı Kürtçe de bildiği için Kürt olarak gösterilmiştir. Ancak Aşiretleri araştırıldığında bir bölümünün Türkmen Aşireti olduğu ortaya çıkmaktadır. Canbeg ve Rişvan Aşiretleri Türkmendir.
Türk nüfusun haricindeki diğer unsurlardan bir diğeri ise Çerkeslerdir. Abhaz nüfusunu da bu nüfusa dahil edersek Çorum nüfusunun %2'si ile 3'ü arası bir nüfusa tekabül etmektedir. Kafkas Savaşı sonrası Çorum'a yerleşen Çerkes ve Abhaz nüfusu çeşitli ilçelere dağılmış haldedir. Yaklaşık 30 civarı köyde Çerkes ve Abhaz nüfusu yaşamaktadır.
ÇORUM TÜRK BOY İSİMLİ YERLEŞİMLER 1-Avşar (Kargı- köy) · Avşar Divanı (Alaca’ da bir bölge) 2-Alayuntlu (Mevki adı) 3-Bayat (ilçe) · Bayat (Çorum’a bağlı bir köy) · Bayat Gediği (Bir dağ gediği) · Bayat Mezarı (Bayat köyü etrafında bir mevki) · Bayat Su Kavşağı (bir mevki adı) · Bayat Çayı (Bir çay) · Bayat (Kargı ilçesinde bir köy) 4-Bayındır (Mecitözü ilçesine bağlı bir köy) · Bayındır ovası (Bir mevki) 5-Becek (ören yeri) 6-Beydili (Merkeze bağlı bir köy) · Beydili (Bayat ilçesinde bir köy) 7-Büğdüz (Merkeze bağlı bir köy) · Büget (Merkeze bağlı bir köy) 8-Çetmi (İskilip ilçesine bağlı bir köy) · Çepni (Çorum merkezde bir mahalle) 9-Dodurga (İlçe) 10-Döker (Döger) (Bir mevki) 11-Eskiyapar (Alaca ilçesine bağlı bir köy) 12-Evlik (Osmancık ilçesinde bir köy) 13-Eymir (Merkeze bağlı bir köy) · Eymir çayı (Bir mevki) · Eymir sırtı (Bir mevki) · Eymir gölü (Bir mevki) · Eymir (Osmancık ilçesinde bir mahalle) 14-Gürleyik (Osmancık ilçesinde bir mahalle) 15-Karaevli (Karaevliya) (Uğurludağ ilçesinde bir köy) 16-Kargın (Alaca ilçesine bağlı bir köy) · Kargın (İskilip İlçesi Evlik köyüne bağlı bir mahalle) · Kargın (Bir mevki) · Kargın (İskilip İkipınar köyünde bir mahalle) · Kargın (İskilip ilçesi Kavak köyünde bir mahalle) · Kargı (Kargın) (Mecitözü İlçesine bağlı bir köy) · Kargın yaylası (İskilip Deveci dağında bir yayla) · Kargı (İlçe) · Kargı (Osmancık ilçesinde bir köy) 17-Kayı (Çorum merkeze bağlı bir köy) · Kayı (Oğuzlar ilçesinde bir köy) · Kayı (Mecitözü ilçesinde bir köy) 18-Kınık (Çorum merkeze bağlı bir köy) · Kınıkdelileri (Merkeze bağlı bir köy) 19-Salur (Çorum merkezde bir köy) 20-Yavu (Laçin ilçesinde bir köy; şimdiki ismi Gökgözler.) · Yavu (İskilip ilçesinde bir köy) · Yıva (Bir mevki)
Son kısım bu siteden alınmıştır.
Kaynakça: corum.ktb.gov.tr adlı siteden alınmıştır.