Bulanık, Muş iline bağlı bir ilçedir. Eskiden Türk, Çerkes ve Kafkasya Halklarının çoğunluk olduğu bir ilçe iken bugün Kürt nüfusu çoğunluk olmuştur.
Muş'a bağlı bir ilçe olan Bulanık ilçesinin değişen etnik yapısı hakkında bir yazı yazdık. PKK terörü ortaya çıkmadan önce bu ilçenin hem Merkezi hem de Köylerinde Türk, Oset ve Dağıstan halkları çoğunlukta idi.
Bulanık ilçesinden göç etmiş birisiyle tanıştığımda buranın hikâyesini dinlemiştim. Tabi insan ilk duyduğunda şaşırıyor. Konuşmadan önce Muş veya Bulanık desek Kürt ilçesi deriz. Ama durum hiç te öyle değilmiş. Konuştuğum kişi Terekeme Türkü idi.
Bulanık ilçe olarak kurulduğunda bir Türk beldesi idi. Terekeme Türkleri zaten burada çok fazla nüfusa sahipti. Cumhuriyet kurulmadan önce de 1902' yılında buraya 1200 hane Dağıstan göçmeni Türk, Avar, Lezgi, Oset yerleştirilmişti.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında da bu durum devam etti. Atatürk'ün isteğiyle üzerinde çalışılan Şark Islahat Raporunda Bulanık ilçesi önemli bir yer tutuyordu. Bulanık ilçesinin tamamına yakını bu raporlarda Türk, Çerkes ve diğer Kafkasyalı halklardan oluştuğu yazılmıştı.
Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası dönemde Türk nüfusunun aşırı çoğunlukta olduğu bu ilçe PKK ortaya çıktıktan sonra kabus görmeye başladı. PKK bu ilçedeki Türk nüfusuna baskı uyguluyordu. Tıpkı Ağrı için anlattıklarımızı burada da uyguladı. İlçe merkezindeki Türklerin evleri taşlanıyor, PKK'ya işvlbirlikçilik yapan yerel halk adres gösteriyor PKK'da Türklerin olduğu bölgelere baskınlar düzenliyordu.
Türk nüfus ilçeyi terk etmeye başlamadan önce Kürt siyasi hareketi her ne olursa olsun ilçede etkin olamıyordu. Ancak Türk, Çerkes ve Dağıstan Göçmenleri ilçeyi terk etmeye başladıktan sonra uzak köylerden ve mezralardan Kürt nüfus gelerek ilçe merkezinde çoğunluğu elde etti.
Kürt nüfusu artıyor, Türk nüfus ise yerinde bile saymıyordu. Her geçen gün azalıyordu. Çözüm süreci de Türk nüfusun bölgeden son kopuş dönemi oldu. O dönemi hatırlayanlar bilir. Bulanık Merkez'de PKK bayrakları ve APO sloganlarıyla yürüyen bir grup Türk olduğunu bildiği esnafa saldırmış, esnaf ta Tüfekle gruba ateş edip sağ kurtulmuştu.
İlçeden sürülmesi gereken PKK destekçileri olsa da Türk esnaf ile birlikte aile ve sülalesi ilçeden ayrılmak zorunda kaldı. O esnaf gazetecilere konuştuğunda burası Türk nüfusun olduğu bir yerdi. PKK'nın bu kadar güçlenmesine ve kendi memleketimde garip olmak zoruma gidiyor demişti. İşte Bulanık ilçesinin kaderi de aynen böyle idi.
Bugün her ne kadar Türk nüfus azınlığa düşse de halen Merkez ve köylerinde yaşayan Türk, Çerkes ve Dağıstan Göçmeni nüfus vardır. Altta bu köy ve beldeleri yazacağım.
Bu arada İlçedeki Kürt nüfusun çoğunluğu Ermenistan'dan göçle gelen Redkan Aşiretinden Kürt nüfusudur.
TÜRK, ÇERKES VE KAFKAS HALKLARININ YAŞADIĞI KÖYLER
Türk ve Çerkes köyleri. Oğlakkaya( Karışık Terekeme-Kürt) Hoşgeldi(Terekeme-Kürt) Günbatmaz(Terekeme-Kürt) Erentepe(Terekeme-Kürt) Karaağıl(Oset-Kürt). Kurganlı(Çerkes-Kürt) Balığı(Ahıska Türkleri) Sarıpınar (Çerkes- Ahıska-Kürt) Arakonak(Terekeme-Kürt-Çerkes) Adıvar (Ahıska-Kürt). Yoncalı Beldesi(Terekeme, bu belde diğer ilçelerdeki Terekeme Türklerinin de toplanması ile kalabalık bir Türk nüfusuna sahiptir. Malazgirt'te ki Terekeme Türklerinden çok fazla göç almıştır). Kotanlı(Ahıska Türkü-Kürt) Güllüova(Terekeme) Mescitli(Terekeme) Üçtepe (Terekeme) bu köyde çalıştırmak için Kürt getirilmiştir. Kırkgöze(Terekeme-Kürt) Terekeme köyü iken Kürtler dışardan gelip çoğunluk olmuştur. Elmakaya(Gümüşhane Göçmeni Türkler) Hamzaşeyh( Dağıstan Göçmenleri ve Osetlerin yerleştirildiği bir köy iken zaman içerisindd Kürt göçü de almıştır) Güvendik (Bu köy de Kuzey Kafkasya Göçmenleri ve Osetlerin yerleştiği bir köy iken zaman içinde Kürt göçü de almıştır.