Birecik ilçesi Şanlıurfa il sınırları içerisinde Türk nüfusun çoğunlukta olduğu bir ilçedir.
Bugün sizlere Şanlıurfa'nın ilçelerinden olan Birecik'in etnik yapısı ile alakalı bir yazı hazırladım.
Birecik ilçesi Şanlıurfa'nın Merkez ilçeleri hariç Türkmen nüfusunun çoğunlukta olduğu bir ilçedir. Her geçen gün Kürt nüfusu artsa da Birecik Türk nüfusu çoğunluk olma durumunu korumaktadır.
İlçe nüfusunun %55 ile %60 arası nüfusu Türktür. %40 civarı ise Kürt nüfusu vardır. Birecik'te sayıları az da olsa Arap nüfusu da yaşamaktadır.
İlçedeki Türkmen nüfusunun çoğunluğunu Beğdili Türkmenleri oluşturur. Karakeçili Türkmen Aşiretine bağlı Türkmenker, Avşar Türkleri ve Nogay Türkleri ilçedeki Türk nüfusunun diğer bileşenleridir.
İlçede yaşayan Nogay Türkleri Kafkas harbinden sonra Birecik'e gelip yerleşmiştir. İlk olarak iki köye yerleşen Nogay nüfusu şu an sadece bir köyde yaşamaktadır. Genellikle ilçe merkezine göç etmişlerdir.
Genellikle Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yaşayan Köpekli Avşar Türklerinin Birecik te de az sayıda yerleşimleri vardır
Ayrıca yine Birecik'te az sayıda köyü bulunan Bijan Aşireti mensubu bulunur. Bu aşiretin üyelerinin bir kısmı kendine Kürt derken, bir kısmı Türkmen olduğunu söylemektedir. Tip olarak Türkmenlere daha fazla benzemektedirler.
İlçedeki en yoğun Türk nüfusunu oluşturan Beğdili Türkmenlerinin Suriye topraklarında da çok sayıda yerleşimi bulunmaktadır. Birecik Türkmen nüfusun yoğun yaşadığı Cerablus ile sınır komşusudur.
TÜRK NÜFUS KÜRTLERİN İKİ KATI
Birecik'in Türkmen yerleşimi olduğu Türkiye Cumhuriyetinin geçmişte yaptığı dil kökenli sayımlarda da kayıtlara geçmiştir. 1927 nüfus sayımında Türkçeyi Anadili olarak 20295 seçmiştir. Kürtçeyi ise 10685 kişi Anadil olarak seçmiştir. Yani Türk nüfusu Kürt nüfusunun iki katı.
SULAR ALTINDA KALAN KÖYLER
Birecik'in birçok köyü Baraj yapımından sonra sular altında kalmıştır. Bu yöredeki köylerin birçoğu Türkmen yerleşimi idi. Türkmenler ilk başta Merkez'e gelmiştir. Sonradan kendileri yeni köy yerleşimleri açılınca köye geri dönen Türkmen nüfusu da olmuştur. Birecik merkez ve çevresindeki köylerin tamamına yakını Türkmen yerleşimidir. Uzak köylerde de Türkmen köy ve mezraları vardır. Ancak asıl yerleşim yerleri merkeze daha yakın olan köylerdir.
TÜRKMEN KÖYLERİ
Birecik'e bağlı Türkmen yerleşimlerini de yazalım. Yazılanlar içinde eksik olabilir. Zaman içinde eklemeler yapabilirim. Keskince(Türkmen ve Nogay Türkleri) Geçittepe(Türkmen). Altınova(Türkmen) Ayran(Türkmenlerin kurduğu bir köy. Ancak Türkmenler ilçe merkezi ve diğer illere göç edince köye Kürtler yerleşmiş. Türkmen nüfusu azalmıştır) Meteler(Türkmen) İnnaplı(Türkmen-Kürt).
Surtepe(Türkmen- az sayıda Kürt nüfus da yaşar) Bağlarbaşı (Türkmen-Kürt) Mezra( Türkmen) Aşağıhabip( Türkmen-Kürt, bu köydeki Bijan Aşiretinin üyelerinin kimisi kendine Kürt derken, kimisi de Türkmen olduklarını söylemektedir). Karababa(Türkmen) Dalocak(Türkmen) Mengelli(Türk-Kürt, köyün yerlileri Ağrı'dan 93 harbinde göç etmiştir. Ağrı Merkez'den, yani Karaköse'den gelmişlerdir. Muhtemelen Terekeme Türkleri. Ağrı Merkez'in yerlileri Türktür. Bu köyde şu an Kürt nüfus çoğunluktadır.) Ekenek(Türkmen) Şeker(Avşar Türkleri, Bazı Avşar aileler Kürtçe de konuşmaktadır).