Bir zamanlar Kars'a bağlı olan Iğdır ile birlikte Kars'tan ayrılan il olan Ardahan'ın etnik yapısını inceledik.
Ardahan ilimiz Doğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi sınırında bulunur. Ardahan'ın Gürcistan ve Ermenistan'a da sınırı vardır. Ahıska Türklerinin ana vatanı Ardahan'ın karşısındaki Gürcistan topraklarında yer alır. Ardahan dışa çok fazla göç veren bir ildir. Bu sebeple nufüsu ve nüfus yoğunluğu oldukça düşüktür.
TÜRKLER ÇOĞUNLUKTA
Ardahan'ın etnik yapısını inceleyecek olursak o bölgede yer alan diğer iller gibi Ardahan'da da Türk nüfusu çoğunluktadır. Kıpçak Türkleri, Ahıska Türkleri, Türkmen Alevileri (Kızılbaşlar) Azerbaycan Türkleri, Avşarlar, Yerli Türkler, Terekemeler Türk nüfusunu oluşturur. Bir ilçe hariç Tüm ilçelerde ve Ardahan Merkezinde Türk nüfusu çoğunluktadır.
ARDAHAN'DA Kİ AHISKA
Türkiye'de yaşayan Ahıska Türklerinin oran olarak en kalabalık olduğu ilçe Posof ilçesidir. Posof'un hemen karşısında Gürcistan sınırlarında Ahıska Türklerinin ana vatanı bulunmaktadır. Donan Çıldır gölü ile meşhur Çıldır ilçesinin nüfusunun yarısı Ahiska Türk'ü, diğer yarısı da Terekeme Türkleridir.
TÜRKMEN ALEVİLERİ
Ardahan'da bulunan Damak ilçe nüfusunun neredeyse tamamı Türkmen Alevilerinden müşterektir. Hanak ilçesinin Merkezinde pek Alevi olmasa da birçok köyü Türkmen Alevisidir. Göle ilçesinde de 4 tane Alevi köyü vardır. Özellikle Damal ilçesinde yaşayan Türkmen Alevileri giyim kuşamdan, örf adetlere kadar eski Türkmen kültürünü halen daha yaşatmaktadır.
KÜRT NÜFUSU NE KADAR
Ardahan'da Kürt nüfusunun çoğunlukta olduğu tek ilçe Göle ilçesidir. Göle ilçesinde Türk nufusu da kalabaliktır. İlçe nüfusunun %40 kadarı Türktür. Türk nüfusunun içinde Türkmen Alevileri de vardır.
MALAKANLAR AZ SAYİDA KALMIŞ
Kent Rus işgaline uğradığı dönemde buraya getirilen Ösetler ve Malakanlar da burada yaşamaktadır. Ancak nüfusları çok azdır. Ardahan'da Gürcü, Çerkez, Tat, Lezgi ve Poşalar da yaşamaktadır. Ancak bu etnik grupların nüfusu %5 bile yapmaz.