Ağrı il merkezi eskiden Terekeme ve Ahıska Türklerinin çoğunluk olduğu bir yerleşim birimi iken zaman içerisinde bu yapı değişmiştir.
Doğu ve Güneydoğu Bölgemizde birçok il ve ilçede eskiden Türk nüfus çogunlukken şimdi Kürtler çoğunluk olmuştur. İşte bunlardan biri de eski adı Karaköse olan Ağrı ilimizdir. Merkez ilçesi de zaman içerisinde Terekeme ve Ahıska Türklerinin yerleşim alanı iken zaman içerisinde Kürt göçü alarak Kürt nüfusun çoğunluk olduğu bir yerleşim birimi olmuştur.
Ağrı il merkezi büyümeye başlamadan önce tamamen bir Türk yerlesimiydi. Kasabayı Terekeme Türkleri Karaköse olarak kurmuştu. Ancak sonraları büyümeye başlaması ile etraftan gelen Kürt göçü ile bu yapı değişti. Bölgedeki Türklerin Batıya göç etmesinin de bunda çok etkisi olmuştur.
Ağrı Merkez'in sadece Merkezi değil köylerinde de çok fazla Türk nüfusu vardı. Halen Türk nüfus mevcuttur. Ancak PKK'nın ortaya çıkmasından sonra bu Türk nüfus baskılar neticesinde Batı illerine göçmek zorunda kaldı.
Terekeme Türkleri, Ahıska Türkleri, Azerbaycan Türkleri ve Badıllı Türkmen Aşiretinden Türk nüfus Ağrı'da çok kalabalık halde yaşamaktaydı. Ermenistan devleti kurulduktan sonra buradan Anadolu'ya gelen ve birçok Doğu iline yerleşen Kürt nüfus zaman içerisinde Ağrı nüfusunun çoğunluğunu oluşturdu.
Ağrı merkez, etraftaki köy ve kasabalar genelde Terekeme Türk nüfusundan oluşuyordu. Kürtler ise uzak köyler ve bunların mezralarında yaşıyordu. Bir dönem Kürtçü bir vekil diyordu ya Kafkaslardan ve Balkanlardan gelenler bu toprakların sahibi değildir diye. Ermenistan'dan gelen Kürt nüfus da Ağrı gibi Türklerin çoğunluk olduğu birçok il ve ilçede hakim nüfus oldu.
Ermeni tehciriyle boşaltılar köylerin çoğuna Ermenistan ve İran'dan gelen Kürt nüfus yerleşti. Bugün Ağrı'da halen Türk nüfus yaşamaktadır. Eskisi kadar kalabalık olmasalar da halen Ağrı'da varlıklarını sürdürmektedirler. Alta Ağrı'da ki Türk nüfusu yerleşimlerini yazacağım.
TÜRK KÖYLERİ
Türk köyleri; Badıllı(Kürtçe konuşan Türkmen Köyü) Yığıntepe(Terekeme) Ağılbaşı(Terekeme, ancak şimdi Kürtler çoğunluk) Tezeren(Terekeme) Yolugüzel(Terekeme
Çukurçayır (Terekeme) Tellişırt(Ahıska Türkü ve Terekeme) Suçatağı(Terekeme, Sonradan Kürt aileler de yerleşmiş) Hacısefer(Terekeme, sonradan Kürtler de yerleşmiştir).
Baloluk(Terekeme, sonradan Kürtler de yerleşmiş). Eskiharman(Terekeme). Yoncalı(Terekeme, sonradan gelen Kürtler de var) Hıdır(Terekeme) Otlubayır(Terekeme).
Yazılı(Azerbaycan Türkü). Sarıdoğan(Terekeme, sonradan gelen Kürt aileler de var). Özbaşı(Terekeme). Türk köyleri.
Oğlaklı(Terekeme, sonradan gelen Kürtler çoğunluk durumunda) Aşağıküppınar(Terekeme, sonradan gelen Kürt nüfus ile yakın orandadır) Geçitalan(Terekeme, burada da sonradan gelen Kürtler çoğunluk olmuştur.
GÖÇ ETME SEBEPLERİ
Türk nüfusun bu bölgelerden göç etmesinde PKK kadar siyasiler de sorumludur. Bölgeye yatırım yapılmaması, bu bölgedeki Türklerin siyaseten daima devlet yanlısı partilerden yana oy kullanmasına rağmen daima Türk olmayanlardan vekil ve sorumlu kişileri seçmeleri. Son olarak ta Türk nüfusun kendini güvende hissetmemesi bu bölgeden göçlere sebep olmuştur. PKK durmadan buradaki Türk köylerine baskınlar yaparak yıpratma politikası gerçekleştirmiştir.
Bölgedeki Türk nüfusu kalabalık şekilde kalırsa kurmaya çalıştıkları Terör devletinin gerçekleşemeyeceğini bildiklerini için Türkler daima baskı altında tutulmuştur.
Ağrı ve diğer bölgelerde ki Türk nüfus halen baskı altındadır. Bu bölgedeki Türk nüfus dışarıya göçlere devam etmektedir. Eğer ileride daha tehlikeli bir bölge olmasını istemiyorsak Türk nüfusu artırmalı ve bu yönde çalışmalar yapılmalıdır.
SİYASİLER YANLIZ BIRAKTI
Sadece Ağrı'da değil. Van'da ki Yerli Türkler de yakın zamanda bu baskılara maruz kalmıştır. Sağ partiler de Sol partiler de Türklerden oy almasına karşın siyasi tercihlerini daima Türk olmayanlardan yana kullanmaktadır. Asıl olumsuz yönde ayrımcılık bölgedeki Türk nüfusa uygulanmaktadır. Bölgenin Kürt açılımına değil Türk açılımına ihtiyacı vardır.