Bitlis ili sınırlarında bulunan ve Van Gölü kenarında yer alan şirin bir ilçe olan Adilcevaz ilçesinin etnik yapısını inceledik.
Adilcevaz ilçesi Bitlis il sınırları içerisinde yer alır. Nüfusu 30 bin kişinin üstündedir. Komsulari Ahlat ve Erciş komşu ilçelerdir. Bu iki ilçe ile kültür bağları ve akrabalıklar mevcuttur. İlçe isminin hakkını vermiştir. Nufusu kadar Ceviz ağacı vardır. Her yıl 10 bin kadar Ceviz fidesi de dışarıya satılmaktadır. Adilcevaz Van gölüne sahili olan ilçeler içinde en uzun sahil şeridine sahip olandır.
TÜRKLER ÇOĞUNLUKTA
Adilcevaz ilçesi Bitlis ilinde Türk nüfus oranının en yüksek olduğu yerleşimdir. İlçe Merkezinin %80'i Türktür. Eskiden ilçe merkezinde sadece Türkler yaşarmış. Son yıllarda köylerde yaşayan Kürt nüfusun bir miktarı ilçe merkezine yerleşmiştir.
KÖYLERDE KÜRTLER DAHA FAZLA
İlçede ki Kürt nüfusu köylerde toplanmış durumdadır. Köylerin çoğunluğu Kürt köyüdür. Van gölü kenarındaki köylerin bazıları Türk ve Oset köyleridir.
PKK'NIN NEFRET ETTİĞİ İLÇE
Eskiden ilçe disinda yaşayan Adilcevazlılar ilçelerine tatile giderken, ya da dışarıda işi olup tekrar Adilcevaz'a dönmek isteyenler PKK'nın yol kestiği zamanlara denk geldiğinde Adilcevaz'lı olduklarını saklarmış. İlçe nufusu Türk olduğu için devletin tarafında yer alır, bu da bölgede yaşayan PKK sempatizanlarının Adilcevazlılardan nefret etmesine sebep olmuştur.
TÜRK KÖYLERİ
Danacı köyü Türk çoğunluğun olduğu bir köydür. Ancak burada da Kürt nüfusu yaşamaktadır.
Yıldız köyü yine ilçede Türk nüfusun çoğunluk olduğu köylerden biridir.
Çanakyayla, Harmantepe ve Süphan da eski Türk köylerindendir. Bugün bu üç köy şu an Kürt çoğunluk köyler de olabilir. Erikbağı da eski bir Türk yerleşimidir. Ancak burada da Türk nüfus azınlık olmuştur.
ÇERKES KÖYLERİ
İlçedeki Çerkes nüfusu iki köyde ve ilçe merkezindedir. Aygırgölü ve Yolçatı köyü Çerkes köyleridir.